Rozpływa się w ustach i bosko smakuje. Oto przepis na idealny omlet

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Zapomnij o nudnych i monotonnych śniadaniach. Przygotuj omlet, który nie tylko jest chrupiący i świetnie smakuje, ale również zasyci Cię na kilka godzin. Tego typu posiłek to idealna propozycja na weekendowe i spokojne śniadanie. Prezentujemy przepis na pyszny, tradycyjny omlet, który na pewno Cię zachwyci.

Pyszny i aromatyczny omlet
Pyszny i aromatyczny omletmargouillat123RF/PICSEL

Zapomnij o nudnym śniadaniu. Poznaj przepis na pyszny i aromatyczny omlet

Usmażenie dobrego omletu wcale nie jest takim łatwym zadaniem. Wiele osób przygotowując to danie, często nieświadomie popełnia wiele błędów. Chcąc zrobić idealny omlet, należy stosować się do kilku zasad. Przede wszystkim warto pamiętać, aby wybrać świeże jajka, które będą miały temperaturę pokojową.

Bardzo ważny jest również wybór dobrego tłuszczu. To, na czym smażymy jajka, często odgrywa kluczową rolę w smaku oraz chrupkości. Omlet powinien być smażony na dobrym jakościowo maśle lub oliwie z oliwek. Niezwykle ważne jest również pilnowanie, aby omlet się nie przypalił. Jeżeli się do tego dopuści, to niestety danie traci swój smak i ładny zapach.

Smaczny i chrupiący omlet
Smaczny i chrupiący omlet 123RF/PICSEL

Składniki oraz sposób przygotowania idealnego omletu

Do przygotowania dobrego omletu potrzebujesz:

  • trzy świeże jajka
  • łyżeczka mąki pszennej
  • łyżka mleka
  • masło klarowane
  • 1 duża pieczarka
  • pomidorki koktajlowe
  • ser feta
  • jedna czerwona cebulka
  • 2 plasterki szynki drobiowej
  • kilka listków rukoli
  • sól i pieprz 

Sposób przygotowania omletu:

Na samym początku warto przygotować sobie składniki, które chcesz dodać do omletu. Pieczarki należy obrać, umyć i drobno pokroić na desce, to samo polecamy zrobić z pomidorkami koktajlowymi i z czerwoną cebulką. Potem w garnku lekko podsmaż produkty i po odstawieniu z palnika zajmij się przygotowywaniem omletu.

Przygotuj dwie miseczki. Do jednej z nich wrzuć same żółtka (z trzech jajek o temperaturze pokojowej). Roztrzep je widelcem, dodaj łyżkę mleka i małą łyżeczkę mąki pszennej. W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę. Następnie połącz masę żółtek z pianą z białek i dodaj ulubione przyprawy.

Na rozgrzaną patelnię wrzuć łyżeczkę masła klarowanego. Po rozpuszczeniu tłuszczu wlej masę jajeczną i smaż na średnim ogniu. Po ścięciu się omletu na jednej stronie delikatnie obróć go za pomocą odpowiedniej łopatki lub innego przyrządu kuchennego. To etap kiedy powinno się dodać do środka ulubione dodatki, które wcześniej zostały już lekko podsmażone. My polecamy położyć na to jeszcze dwa plasterki szynki oraz kilka listków rukoli. Po zarumienieniu się omletu z obu stron zamykamy go na pół, chwilkę jeszcze smażymy, bardzo uważając, aby go nie przypalić.

Gotowy omlet kładziemy na dużym talerzu. Następnie kroimy i układamy obok fetę oraz dodajemy kilka umytych pomidorków koktajlowych. Smacznego!

Pyszny omlet z pieczarkami
Pyszny omlet z pieczarkami 123RF/PICSEL

Zobacz też:

Szybka, świeża i chrupiąca sałatka do pracy. Zrobisz ją błyskawicznie

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas