Nie śledź, nie karp, a łosoś – w cytrusach marynowany. Rybna propozycja Jurka Sobieniaka
To propozycja dla wszystkich, którzy w świątecznym repertuarze rybnym szukają czegoś lżejszego i bardziej współczesnego niż karp czy śledź. Jurek Sobieniak sięga po łososia i pozwala, by to cytrusy przejęły rolę głównego nośnika smaku, nadając całości świeżyego, a jednocześnie wyraźnego charakteru. Danie to, choć inspirowane różnymi tradycjami, podporządkowane jest prostocie, szybkości i wyraźnemu kontrastowi wobec klasycznych ryb.

Marynowany łosoś z pomarańczowo-cytrynową nutą
Składniki:
- 1 kilogram gramów filetów z łososia
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 czerwonej cebuli
- 3 cytryny
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki octu winnego białego
- 1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie
- 1 garść posiekanej natki pietruszki
- 1 bagietka
- 100 gramów masła
- 300 gramów sera śmietankowego

Sposób przygotowania:
Zielony pieprz drobno posiekać, a następnie rozetrzeć z cukrem oraz sparzoną wrzątkiem czerwoną cebulą pokrojoną w pióra.
Filety z łososia pokroić w cienkie plastry i przełożyć do miski, dodać przygotowaną cebulę z pieprzem, skórkę startą z cytryn i pomarańczy, sok wyciśnięty z cytrusów oraz ocet winny, po czym całość delikatnie wymieszać. Na końcu dodać posiekaną natkę lub kolendrę, ponownie połączyć składniki i odstawić na około 1 godzinę do lodówki.
Bagietkę pokroić w kromki i zrumienić na maśle, a marynowanego łososia podawać z grzankami oraz serkiem śmietankowym.
Smacznego!
Zobacz też:






