​Mini tapas z szynką serrano w miodowej glazurze według Jurka Sobieniaka

Beata Maj

Beata Maj

Szynka serrano to hiszpańska wędlina, która niezwykły smak zawdzięcza długiemu procesowi dojrzewania. Sprawdza się jako przekąska lub dodatek do dań. W kuchni "halo tu polsat" szef Jurek Sobieniak proponuje dziś smakowitą przystawkę z tej wędliny.

Krzysztof Ibisz, Paulina Sykut-Jeżyna i Jurek Sobieniak
Krzysztof Ibisz, Paulina Sykut-Jeżyna i Jurek SobieniakPaweł WrzecionAKPA

Słowo "tapas" w języku hiszpańskim pochodzi od wyrazu "tapa", który oznacza przykrywkę lub wieczko. Tapas to nic innego, jak niewielkie przekąski podawane na ciepło lub na zimno, przygotowywane z rozmaitych produktów warzyw, mięs, owoców, owoców morza czy jajek.

Przepis na mini tapas z szynką serrano według Jurka Sobieniaka

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 500 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżka stołowa wędzonej papryki
  • 4 łyżki stołowe miodu
  • 200 g szynki
  • wykałaczki

Przygotowanie:
Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, następnie mieszamy z jajkami i mąką ziemniaczaną do uzyskania jednolitej masy. Na każdy plaster szynki nakładamy porcję ziemniaczanej masy i równo rozsmarowujemy na grubość 0,5 cm. Tak posmarowane plastry zwijamy w rulony, przykuwamy wykałaczką i smażymy na rumiany kolor na gorącym tłuszczu. Miód mieszamy z wędzoną papryką. Gotowe zawijasy z szynki glazurujemy miodowym sosem.

Zobacz też: