Nie pomidor, a... śliwka (z gorgonzolą i orzechami). Jesienne bruschettone według Emiliana Castagny
Bruschettone to większa, bardziej okazała wersja włoskiej bruschetty - rustykalne kromki chleba pieczone na złoto, które tradycyjnie skrapia się oliwą i podaje z prostymi dodatkami, najczęściej z pomidorami. Emiliano Castagna z Włoskiej Akademii Kulinarnej sięga jednak po składniki mniej oczywiste: świeże śliwki, orzechy laskowe i gorgonzolę dolce, czyli kremową, łagodną odmianę słynnego sera pleśniowego z Lombardii i Piemontu.

Efekt to wariacja zakorzeniona w tradycji, a jednocześnie śmiało interpretująca klasykę. Słodycz i lekka kwasowość śliwek spotykają się tu z aksamitnością sera, chrupkość orzechów i aromat tymianku dopełniają całości, tworząc jesienną kompozycję prostą w formie, ale niezwykle wyrazistą w smaku.
Bruschettone ze śliwkami i gorgonzolą dolce
Składniki:
- 4 grube kromki rustykalnego chleba
- 10 łyżek oliwy
- 5 gałązek świeżego tymianku
- 200 gramów gorgonzoli dolce
- 8 średnich śliwek
- garść blanszowanych orzechów laskowych
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Orzechy laskowe posiekać i uprażyć na suchej patelni, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Odłożyć część do dekoracji, a resztę połączyć na patelni z kilkoma łyżkami oliwy i gałązkami tymianku. Śliwki umyć, wypestkować i pokroić w plasterki lub kostkę, następnie dorzucić na patelnię i delikatnie przesmażyć, aż zmiękną i puszczą sok.
Kromki chleba skropić oliwą z obu stron, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 4-7 minut, aż się zarumienią i staną chrupiące. Wyjąć i lekko przestudzić.
Jeszcze ciepłe grzanki posmarować gorgonzolą dolce, ułożyć na nich śliwki z orzechami, posypać odłożonymi orzechami i udekorować świeżym tymiankiem. Doprawić solą i pieprzem.