Jest najzdrowszy i najczęściej "podrabiany". Jak rozpoznać prawdziwy chleb żytni razowy na zakwasie?

Beata Łajca

Beata Łajca

Aktualizacja
Jak rozpoznać prawdziwy chleb razowy żytni na zakwasie? W piekarni zrób jedną rzecz
Jak rozpoznać prawdziwy chleb razowy żytni na zakwasie? W piekarni zrób jedną rzecz123RF/PICSEL

Dlaczego chleb żytni razowy na zakwasie jest najzdrowszy?

W prawdziwym razowym żytnim na zakwasie nie powinno być żadnych "polepszaczy"
W prawdziwym razowym żytnim na zakwasie nie powinno być żadnych "polepszaczy"123RF/PICSEL

Pełno "podróbek" żytniego razowego. To nigdy nie powinno znaleźć się w składzie

  1. Mąka pszenna - jest oczywiście nie groźna, ale w chlebie 100 proc. żytnim, nie powinna się znajdować.
  2. Drożdże piekarskie - w chlebie na zakwasie są niepotrzebne. Jeżeli widać je w składzie, to znaczy, że zakwasu użyto za mało, albo wcale.
  3. Syrop glukozowo-fruktozowy, melasa, karmel, słód jęczmienny - to nic innego jak barwiniki, które mają przyciemnić pieczywo, aby wyglądało na zdrowsze.
  4. Emulgatory (E471, E472e itp.) oraz lecytyna sojowa i glicerydy kwasów tłuszczowych - nie są potrzebne w prawdziwym razowym, w podróbkach mają zwiększać objętość.
  5. Stabilizatory i konserwanty - sprawiają, że chleb dłużej zachowuje świeżość i znów - w prawdziwym żytnim razowym są całkowicie zbędne.
  6. Ocet - ma za zadanie nadać kwaśny smak w chlebie, który tylko udaje, że powstał na zakwasie oraz zakonserwować pieczywo.
  7. Tłuszcze utwardzone, oleje rafinowane, aromaty i barwniki - kolejne elementy, które mają sprawić, że podrabiany chleb wygląda i smakuje jak ten najzdrowszy.

Jak rozpoznać prawdziwy chleb razowy żytni na zakwasie?

  1. Kolor i struktura - prawdziwy żytni razowy jest ciemny, ale nigdy czarny. Ma zwarty, lekko wilgotny miąższ, nie tak puszysty, jak pszenny. 
  2. Skórka - powinna być gruba, czasem lekko popękana. Jeżeli jest bardzo ciemna i błyszcząca - może być barwiona karmelem, czego nie chcemy.
  3. Zapach i smak - prawdziwy żytni razowy na zakwasie jest lekko kwaśny, to przez fermentację. 
  4. Waga - to kluczowa kwestia, bo bochenek żytni jest cięższy, niż wygląda. Warto wziąć go do ręki - jeżeli jest zaskakująco lekki, to pewnie składa się głównie z mąki pszennej.
  5. Trwałość - prawdziwy żytni razowy nie pleśnieje po dwóch dniach. Raczej powoli wysycha i robi się coraz twardszy.
Aby rozpoznać prawdziwy żytni razowy, w piekarni koniecznie weź go do ręki
Aby rozpoznać prawdziwy żytni razowy, w piekarni koniecznie weź go do ręki123RF/PICSEL

To najzdrowszy chleb, ale uwaga na podróbki