Idealne niedzielne śniadanie istnieje. To gofry Martina Gimeneza Castro z wyjątkowymi dodatkami

Beata Łajca
Gofry z bitą śmietaną urosły już do symbolu wakacji nad polskim morzem, ale nie tylko na wybrzeżu serwuje się je turystom spragnionym słodkości. Ale kto raz spróbuje, ten przyzna, że domowe gofry biją na głowę te z nadmorskich deptaków. Przepis Martina Gimeneze Castro nie ma sobie równych, a jego przygotowanie jest tak proste, że od tej pory trudno będzie sobie wyobrazić niedzielne śniadanie bez tych znakomitych "waffles".

"Waffles" brzmi bardzo amerykańsko, i słusznie. Gofr, równie słusznie, kojarzy nam się bardzo polsko. I chociaż zajadamy gofry jak Polska długa i szeroka, to mało kto wie, jak długa jest ich historia (dłuższa od molo w Sopocie, chciałoby się rzec). Bo gofry jedli już średniowieczni rycerze! W XIII wieku w Europie zwykło się wypiekać placki między dwiema metalowymi płytkami i to właśnie one są praprzodkami słodkich wypieków, które zaserwował nam dzisiaj w "halo tu polsat" Martin Gimenez Castro.
Gofry z sosem krówkowym, bananami i orzechami włoskimi
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 400 ml ciepłego mleka
- 100 g roztopionego masła
- ½ łyżeczki olejku waniliowego
- 3 łyżki masy krówkowej
- 1 łyżka śmietanki 30%
- 4 łyżki bitej śmietany
- orzechy włoskie i banany do dekoracji
Przygotowanie:
Wymieszaj w misce mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier. Osobno połącz jajka, mleko, masło i olejek. Potem do mokrych składników, dodaj te suche i dobrze wymieszaj.
Gofrownicę wysmaruj masłem i nakładaj odpowiednie porcje ciasta. Czas smażenia zależy od mocy urządzenia, ale gofry powinny być złote i chrupiące. Gdy wyjmiesz je z maszyny, odstaw na chwilę do przestudzenia, najlepiej na metalową kratkę (wtedy nie stracą chrupkości).
Połóż gofry na talerzu, dodaj masę krówkową wymieszaną z bitą śmietaną, ułóż banany w plastrach i posyp orzechami. Smacznego!
Zobacz też: