Pasta al ragù alla bolognese Mateusza Gesslera, czyli domowy makaron z pomidorowo-mięsnym sosem, idealny na rodzinny obiad

Beata Łajca

Beata Łajca

Mateusz Gessler
Mateusz GesslerAKPA

Pasta al ragù alla bolognese z przepisu Mateusza Gesslera

  • mięso mielone wołowe (najlepiej antrykot) - 500 g
  • marchewka - 1 średnia
  • pancetta - 100 g 
  • seler naciowy - 2 łodygi 
  • passata pomidorowa - 420 g 
  • koncentrat pomidorowy - do smaku 
  • bulion - 1 l 
  • sól, pieprz, cukier, oregano, bazylia - do smaku  
  • wino białe - 120 ml 
  • pietruszka - 1 mały korzeń 
  • cebula biała - 1 szt.
  • czosnek obrany  - 2 ząbki
  • tymianek świeży - 2 gałązki  
  • parmezan - 80 g 
  • gałka muszkatołowa - do smaku 
  • mąka pszenna - 500 g 
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka 
  • jaja M - 5 szt. 
  • semolina - na podsypkę 
  • sól - 12 g