Pasta al ragù alla bolognese Mateusza Gesslera, czyli domowy makaron z pomidorowo-mięsnym sosem, idealny na rodzinny obiad

Beata Łajca
Nie ma nic lepszego niż domowy makaron. I chociaż wymaga odrobinę więcej wysiłku niż ten gotowy, to jego smak wart jest tego poświęcenia. Przepis Mateusza Gesslera zaprezentowany w "halo tu polsat" to prawdziwa klasyka. Pokochają go wszyscy miłośnicy klusek i sosów w każdej postaci.

Sprężysty, grubo cięty domowy makaron, z aromatycznym, sycącym sosem na bazie mięsa i pomidorów z dodatkiem włoskiej pancetty, czyli dojrzewającego boczku, to bogactwo smaków i aromatów, idealne na obiad czy kolację. Zarówno na wielkie święto, jak i na co dzień. Przygotowanie sosu jest banalnie proste, a i przepis na makaron nie wymaga wielkich umiejętności, tymczasem efekt jest wprost zniewalający.
Pasta al ragù alla bolognese z przepisu Mateusza Gesslera
Składniki na sos:
- mięso mielone wołowe (najlepiej antrykot) - 500 g
- marchewka - 1 średnia
- pancetta - 100 g
- seler naciowy - 2 łodygi
- passata pomidorowa - 420 g
- koncentrat pomidorowy - do smaku
- bulion - 1 l
- sól, pieprz, cukier, oregano, bazylia - do smaku
- wino białe - 120 ml
- pietruszka - 1 mały korzeń
- cebula biała - 1 szt.
- czosnek obrany - 2 ząbki
- tymianek świeży - 2 gałązki
- parmezan - 80 g
- gałka muszkatołowa - do smaku
Składniki na domowy makaron:
- mąka pszenna - 500 g
- oliwa z oliwek - 1 łyżka
- jaja M - 5 szt.
- semolina - na podsypkę
- sól - 12 g
Przygotowanie:
Zacznij od makaronu. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj oliwę, jajka, sól i zagniataj około 8-10 minut, aż ciasto stanie się zwarte i jednolite. Możesz też użyć robota kuchennego z odpowiednią funkcją. Na koniec uformuj kulkę, podziel ją na 4 części, przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut.
Potem podsyp stolnicę semoliną i rozwałkuj każdą partię ciasta na cienki placek, a następnie pokrój go w szerokie paski i zawiń w gniazdka.
Umyj i obierz wszystkie warzywa. Cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler pokrój w małą kostkę. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Podobnie pancettę. Rozgrzej patelnię z wysokim rantem, dodaj oliwę i pancettę. Podsmaż przez 2 minuty, aby wytopić tłuszcz. Wtedy dodaj cebulę, po chwili czosnek, na koniec pozostałe warzywa i podsmaż chwilę, od czasu do czasu mieszając.
Na patelnię dodaj mięso mielone, zalej winem i odparuj do 1/3 objętości, a następnie podlej ciepłym bulionem. Przykryj patelnię przykrywką, zmniejsz ogień i duś około 10-15 minut. Później dodaj przecier pomidorowy, koncentrat, zioła i przyprawy. Wymieszaj dokładnie i gotuj pod przykryciem jeszcze przynajmniej 30-40 minut. Jeżeli płyn odparuje, możesz dolać jeszcze trochę bulionu.
Pod koniec przygotowywania sosu zagotuj osoloną wodę na makaron i ugotuj go al dente. Spróbuj sos i w razie potrzeby dopraw do smaku. Dodaj makaron na patelnię z sosem, wymieszaj i podawaj posypane siekaną zieleniną lub mikro liśćmi i tartym parmezanem.
Zobacz też: