Pasta al ragù alla bolognese Mateusza Gesslera, czyli domowy makaron z pomidorowo-mięsnym sosem, idealny na rodzinny obiad

Beata Łajca

Beata Łajca

Nie ma nic lepszego niż domowy makaron. I chociaż wymaga odrobinę więcej wysiłku niż ten gotowy, to jego smak wart jest tego poświęcenia. Przepis Mateusza Gesslera zaprezentowany w "halo tu polsat" to prawdziwa klasyka. Pokochają go wszyscy miłośnicy klusek i sosów w każdej postaci.

Mateusz Gessler
Mateusz GesslerAKPA

Sprężysty, grubo cięty domowy makaron, z aromatycznym, sycącym sosem na bazie mięsa i pomidorów z dodatkiem włoskiej pancetty, czyli dojrzewającego boczku, to bogactwo smaków i aromatów, idealne na obiad czy kolację. Zarówno na wielkie święto, jak i na co dzień. Przygotowanie sosu jest banalnie proste, a i przepis na makaron nie wymaga wielkich umiejętności, tymczasem efekt jest wprost zniewalający.

Pasta al ragù alla bolognese z przepisu Mateusza Gesslera

Składniki na sos:

  • mięso mielone wołowe (najlepiej antrykot) - 500 g
  • marchewka - 1 średnia
  • pancetta - 100 g 
  • seler naciowy - 2 łodygi 
  • passata pomidorowa - 420 g 
  • koncentrat pomidorowy - do smaku 
  • bulion - 1 l 
  • sól, pieprz, cukier, oregano, bazylia - do smaku  
  • wino białe - 120 ml 
  • pietruszka - 1 mały korzeń 
  • cebula biała - 1 szt.
  • czosnek obrany  - 2 ząbki
  • tymianek świeży - 2 gałązki  
  • parmezan - 80 g 
  • gałka muszkatołowa - do smaku 

Składniki na domowy makaron:

  • mąka pszenna - 500 g 
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka 
  • jaja M - 5 szt. 
  • semolina - na podsypkę 
  • sól - 12 g

Przygotowanie:

Zacznij od makaronu. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj oliwę, jajka, sól i zagniataj około 8-10 minut, aż ciasto stanie się zwarte i jednolite. Możesz też użyć robota kuchennego z odpowiednią funkcją. Na koniec uformuj kulkę, podziel ją na 4 części, przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut.

Potem podsyp stolnicę semoliną i rozwałkuj każdą partię ciasta na cienki placek, a następnie pokrój go w szerokie paski i zawiń w gniazdka.

Umyj i obierz wszystkie warzywa. Cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler pokrój w małą kostkę. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Podobnie pancettę. Rozgrzej patelnię z wysokim rantem, dodaj oliwę i pancettę. Podsmaż przez 2 minuty, aby wytopić tłuszcz. Wtedy dodaj cebulę, po chwili czosnek, na koniec pozostałe warzywa i podsmaż chwilę, od czasu do czasu mieszając.

Na patelnię dodaj mięso mielone, zalej winem i odparuj do 1/3 objętości, a następnie podlej ciepłym bulionem. Przykryj patelnię przykrywką, zmniejsz ogień i duś około 10-15 minut. Później dodaj przecier pomidorowy, koncentrat, zioła i przyprawy. Wymieszaj dokładnie i gotuj pod przykryciem jeszcze przynajmniej 30-40 minut. Jeżeli płyn odparuje, możesz dolać jeszcze trochę bulionu.

Pod koniec przygotowywania sosu zagotuj osoloną wodę na makaron i ugotuj go al dente. Spróbuj sos i w razie potrzeby dopraw do smaku. Dodaj makaron na patelnię z sosem, wymieszaj i podawaj posypane siekaną zieleniną lub mikro liśćmi i tartym parmezanem.

Zobacz też: