Fasolka szparagowa inaczej. Tę sałatkę zrobisz w 15 minut
Jest bogata w błonnik, ma mało kalorii, może się też pochwalić niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu mogą ją jeść osoby chore na cukrzycę i cierpiące na insulinooporność. Fasolka szparagowa zawiera też dużo potasu oraz, jak na warzywo, wapnia. Najczęściej gotujemy ją i podajemy na ciepło z przyrumienioną bułką tartą i masłem. Warto jednak dać jej szansę również w innych potrawach - tartach i sałatkach. W połączeniu z makaronem czy ziemniakami, wzbogacone sosem, stworzy sycące danie, idealne na gorące letnie danie.

Fasolka szparagowa występuje u nas w odmianach zielonych i żółtych. Te pierwsze wymagają dłuższego gotowania (gdy strączki są starsze i grubsze nawet do 20 minut), odmianom żółtym wystarczy 10 minut gotowania. Fasolka świetnie nadaje się do mrożenia, dzięki czemu przez rok możemy jej używać do zup i jako dodatek do dań głównych.
Zarówno żółta jak i zielona fasolka znakomicie nadają się do sałatek. Chrupiąca (ważne, by jej nie rozgotować), świetnie smakuje w połączeniach z rukolą, pomidorkami koktajlowymi, ogórkami, czerwoną cebulą czy czosnkiem. Pasują do niej orzechy włoskie, ser feta i jajka.
I właśnie taką sałatkę - z jajkami i słodkimi pomidorkami polecamy wam dziś. Najwięcej czasu zajmuje tu gotowanie fasolki, reszta zabiera dosłownie chwilę.
Sałatka z fasolką szparagową, pomidorami i jajkiem
Składniki (na 2-3 porcje):
- 300-400 g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej)
- 2-3 jajka na twardo
- 1-2 pomidory lub kilka pomidorków koktajlowych
- 1/4 czerwonej cebulki (opcjonalnie)
- 1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki
Sos winegret:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- sól i pieprz do smaku
- szczypta cukru lub mała łyżeczka miodu
Przygotowanie:
- Fasolkę oczyść z końcówek, pokrój na 2-3 części i ugotuj w osolonej wodzie lub na parze (ok. 6-8 minut, aż będzie miękka, ale nadal jędrna). Odcedź i ostudź.
- Jajka ugotuj na twardo, pokrój w ćwiartki lub plasterki.
- Pomidory pokrój w kostkę lub połówki.
- Cebulę pokrój w cienkie piórka i posól.
- Wszystkie składniki wymieszaj w misce.
- Sos: W małej miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, musztardę, przyprawy. Polej sałatkę i delikatnie wymieszaj.
- Na koniec posyp świeżym koperkiem, szczypiorkiem lub natką.
Jeśli chcesz, by sałatka była bardziej sycąca (np. nadawała się na lunch lub szybki obiad) dodaj do niej ziemniaka albo makaron. A jeśli zależy ci na białkowym daniu, dodaj do sałatki trochę fety, tuńczyka albo filiżankę ugotowanej soczewicy. Z kolei jeśli lubisz bardziej kremowe sałatki, możesz zastąpić sos winegret sosem jogurtowo-czosnkowym.