Domek z piernika jak z najpiękniejszej świątecznej bajki. Z tego przepisu zawsze się udaje
Beata Łajca
Dla Jasia i Małgosi z bajki braci Grimm zjedzenie domku zrobionego z łakoci nie skończyło się najlepiej, ale nam to nie grozi. Domek z piernika to chyba najpiękniejsza świąteczna dekoracja, ale niewielu ma odwagę spróbować go wykonać. Jeżeli zastanawiasz się, jak wyczarować słodką, bajkową chatkę, biegniemy z pomocą. A dokładnie nie my, tylko Janusz Profus - maestro czekolady. Bo to właśnie jego przepis trafił do "halo tu polsat".
Wykonanie świątecznego domku z piernika wymaga znalezienia w sobie umiejętności zarówno cukierniczych, jak i budowlanych. Ale zarówno upieczenie, jak i skonstruowanie słodkiej chatki jest prostsze, niż mogłoby się wydawać, jeżeli mamy odpowiedni przepis. Ten od Janusza Profusa nie ma sobie równych. Jego piernikowe "cegiełki" są odpowiednio trwałe, żeby zbudować dekorację, a jednocześnie tak pyszne i aromatyczne, że nie możemy zagwarantować, że domek ostanie się do Pierwszej Gwiazdki.
Przepis na domek z piernika od maestro czekolady Janusza Profusa
Składniki na ciasto piernikowe:
- 375 g miodu
- 375 g cukru
- 100 g masła
- 100 ml wody
- 20 g przyprawy piernikowej (4 łyżeczki)
- 800 g mąki pszenna typu 550
- 2 jajka
- 5 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
- 5 g sody oczyszczonej (1 łyżeczka)
- 20 g kakao (4 łyżeczki)
- szczypta soli
Składniki na lukier do klejenia i dekoracji domku:
- 1 białko jaja
- 250-350g cukru puder
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
W rondelku zagotuj miód, cukier, masło, wodę i przyprawę do piernika. Gdy cukier się rozpuści, zdejmij garnek z ognia i ostudź masę do temperatury pokojowej. Wtedy przelej ją do miski, dodaj jaja, a mąkę i pozostałe składniki dosyp przesiewając przes sito. Zagniataj masę piernikową, aż będzie jednolita i gładka. Potem odstaw ją do lodówki na minimum 2 godziny. Ciasto może tak leżakować nawet kilka dni, wtedy nabierze intensywnego aromatu.
Rozwałkuj ciasto na grubość 5 mm i wytnij w nim, najlepiej za pomocą szablonów, elementy do konstrukcji i dekoracji domku. Potem przełóż je delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uważaj, aby nie straciły kształtu. Piecz je w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut - czas pieczenia musisz kontrolować, bo różnej wielkości elementy, mogą piec się szybciej lub wolniej.
Wszystkie piernikowe "cegiełki" muszą całkowicie wystygnąć, zanim zabierzesz się za budowę domku. W tym czasie możesz przygotować lukier.
Białko jaja roztrzep rózgą lub widelcem - nie ubijaj go na pianę. Dodaj przesiany cukier puder i sok z cytryny, a następnie utrzyj je na jednolitą masę. Lukier do klejenia musi być bardziej gęsty, więc do partii przeznaczone do dekoracji, możesz dodać odrobinkę więcej soku z cytryny. Możesz ją też zabarwić przy pomocy barwników spożywczych.
Na koniec pozostaje już tylko precyzyjne konstruowanie i fantazyjne dekorowanie świątecznego domku z piernika. A w tym drugim etapie ogranicza nas tylko wyobraźnia. Pamiętaj, żeby dać mu przynajmniej jeden dzień, żeby dobrze wysechł.
Zobacz też: