"Ciasto króla", "tłuste kulki" i "czarny bochenek", czyli sylwestrowo-noworoczna uczta na słodko

Kamil Olek

Kamil Olek

Oliebollen
Oliebollen123RF/PICSEL

Vasilopita – greckie ciasto z niespodzianką

  • 250 gramów oliwy
  • 250 gramów cukru
  • 400 gramów mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 pomarańcze
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Vasilopita
VasilopitaKamil Olek123RF/PICSEL

Oliebollen – niderlandzkie "tłuste kulki"

  • 500 mililitrów mleka
  • 7 gramów suszonych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 500 gramów mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • olej
  • cukier puder

Black bun – szkocki "czarny bochenek"

  • 350 gramów mąki pszennej
  • 90 gramów zimnego masła
  • 90 gramów smalcu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • 5 łyżek zimnej wody
  • 1 jajko
  • 200 gramów mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 gramów brązowego cukru
  • 450 gramów rodzynek
  • 220 gramów susznych porzeczek (opcjonalnie żurawiny)
  • 100 gramów kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 80 gramów migdałów w płatkach
  • 4 łyżki mleka
  • 1 i 1/2 łyżki brandy
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?