Zapomnij o tuńczyku, pandze i makreli. Czas przekąsić zdrową i dobrą rybkę
Karolina Szydłak
Ryby coraz rzadziej pojawią się w codziennej diecie Polaków. To duży błąd, ponieważ ich regularne spożywanie jest korzystne dla funkcjonowania całego organizmu. Nie wszystkie ryby są jednak zdrowe. Niektóre zawierają szkodliwe substancje, antybiotyki oraz metale ciężkie. Przedstawiamy gatunki, które warto wprowadzić do codziennej diety.
Dlaczego warto jeść ryby
Ryby są głównym źródłem kwasów omega-3 w diecie. Dostarczają pełnowartościowego białka oraz wielu składników mineralnych w tym selenu, potasu i żelaza. Ryby to także bogactwo wielu potrzebnych witamin — D, B12, A oraz E.
Kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w tłustych rybach typu makrela, łosoś czy sardynki, są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Mają pozytywny wpływ między innymi na funkcje poznawcze oraz pamięć. Według ekspertów, jedzenie ryb korzystnie wpływa również na oczy - regularne spożywanie zmniejszenia ryzyko wystąpienia chorób wzroku, które są związane z wiekiem. Warto wiedzieć, że ryby morskie obniżają także poziom cholesterolu LDL, trójglicerydów oraz ciśnienia tętniczego krwi.
Nie wszystkie ryby są zdrowe. W niektórych gatunkach obecne są wysokie ilości zanieczyszczeń i metali ciężkich. Często pojawiają się dioksyny, pestycydy oraz pozostałości antybiotyków. Warto wybierać ryby, które nie są zagrożeniem dla zdrowia. Na pewno lepiej unikać tilapii, pangi, makreli królewskiej oraz niektórych rodzajów tuńczyka (zwłaszcza tuńczyka niebieskiego oraz tuńczyka ahi).
Łosoś i śledź na talerzu
Łosoś jest uznawany za jedną z najzdrowszych ryb. Oczywiście pod warunkiem, że pochodzi ze sprawdzonego źródła. W Polsce najczęściej w sklepach można dostać łososia norweskiego, czyli hodowlanego łososia atlantyckiego. Zaletą tej ryby jest delikatność oraz pyszny smak. Regularne spożywanie łososia bardzo wzbogaca organizm w kwasy omega - 3. Jest to ryba zalecana szczególnie dla kobiet w ciąży.
Korzystne dla zdrowia jest także spożywanie śledzia. To mała rybka, która jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 oraz liczne witaminy i składniki mineralne. Według ekspertów dieta bogata w śledzie może między innymi korzystnie wpływać na zdrowie serca. Kolejną zaletą śledzi jest ich ogólnodostępność. Najlepiej kupować świeże śledzie, ponieważ te w pudełkach zazwyczaj są pełne kalorycznych, przetworzonych sosów.
Postaw na zdrowe ryby - pstrąg i halibut
Pstrąg to ryba, która jest bardzo bogata w białko. To dobre źródło astaksantyny, czyli karotenoidu o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym. Pstrąg zawiera dużo witaminy D oraz kwasów tłuszczowych omega-3. W sklepach najczęściej można spotkać pstrąga źródlanego, który wyróżnia się mniejszymi rozmiarami oraz płetwami zabarwionymi na pomarańczowy kolor. Często można również kupić pstrąga tęczowego, który jest większy oraz ma różowy pasek ubarwienia wzdłuż całego ciała.
Ryby morskie są bardziej tłuste i z tego powodu zawierają więcej kwasów omega- 3. Dobrym wyborem będzie halibut, który jest źródłem białka oraz wielu witamin, w tym B12. Zaletą tej ryby jest niska zawartość tłuszczu oraz łagodny i delikatny smak. Będzie to dobry wybór zwłaszcza dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy. Regularnie spożywany halibut wzmacnia układ odpornościowy oraz może obniżyć poziom cholesterolu.
Zobacz także: