Szybkie przetwory Katarzyny Michoń. "Jarzynka" jak za dawnych lat zasługuje na medal

Beata Łajca

Beata Łajca

Aktualizacja
Słynna blogerka kulinarna zdradza przepisy na szybkie przetwory
Słynna blogerka kulinarna zdradza przepisy na szybkie przetworyJacek KurnikowskiAKPA

Ekspresowa papryka konserwowa bez pasteryzowania

Ekspresowa papryka bez pasteryzowania w lekkiej zalewie octowej
Ekspresowa papryka bez pasteryzowania w lekkiej zalewie octowej123RF/PICSEL
  • 2 i 1/2 kg papryki czerwonej lub kolorowej
  • 2 duże cebule 
  • 3-5 papryczek chili czerwonej 
  • 1 i 1/2 l wody 
  • 1/2 l octu 10% 
  • 1 szkl. cukru 
  • 3 łyżki soli 
  • 2 łyżeczki gorczycy 
  • 2 łyżeczki ziela angielskiego 
  • 10 listków laurowych 

"Jarzynka" jak za dawnych lat. Sałatka z warzyw korzennych bez pasteryzowania

"Jarzynka" jak za dawnych lat. Sałatka z warzyw korzeniowych bez pasteryzowania
"Jarzynka" jak za dawnych lat. Sałatka z warzyw korzeniowych bez pasteryzowania123RF/PICSEL
  • 1 kg marchewki 
  • 650 g korzenia pietruszki 
  • 650 g korzenia  selera 
  • 150 g pora 
  • 120 g liści pietruszki 
  • 120 g liści selera 
  • 375 g soli 

Dżem z kabaczka lub cukinii z cytrynową nutą

Dżem z cukinii lub kabaczka z cytrynową nutą
Dżem z cukinii lub kabaczka z cytrynową nutą123RF/PICSEL
  • 1,5 kg obranej cukinii lub kabaczka (ważonych bez skórki i pestek) 
  • 4 łyżki wody 
  • 250 g cukru  
  • sok i skórka otarta z dwóch małych cytryn  
  • 1 galaretka cytrynowa
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?