Szybkie przetwory Katarzyny Michoń. "Jarzynka" jak za dawnych lat zasługuje na medal
Materiał zawiera linki partnerów reklamowych.
To ostatni moment na zrobienie przetworów, a sklepowe półki i stragany aż uginają się od pięknych, dojrzałych okazów. Aż żal ich nie wykorzystać, tylko jak znaleźć na to czas? Z pomocą przychodzi Katarzyna Michoń, słynna blogerka kulinarna. Jej przepisy na szybkie przetwory będą hitem tej jesieni.

Jak mówiła Katarzyna Michoń, teraz jest świetny czas na to, aby zamknąć w słoikach resztę lata, czyli warzywa, których właśnie teraz mamy najwięcej - pietruszki, selery, marchewki i inne korzenie. I wcale nie trzeba spędzać przy tym wielu godzin. Nasza gościni zdradziła kilka swoich przepisów na najszybsze przetwory na świecie. A jeden z nich to prawdziwa gratka - właśnie takie sałatki przygotowywały nasze mamy i babcie.
Ekspresowa papryka konserwowa bez pasteryzowania
Tę przepyszną paprykę przygotowuje się błyskawicznie, a słoików nie trzeba pasteryzować. Przetrwa całą zimę, jeśli wykorzystamy prosty tip: "Gorącą trzeba przełożyć do słoików i odwrócić do góry nogami", mówiła Katarzyna Michoń.

Składniki:
- 2 i 1/2 kg papryki czerwonej lub kolorowej
- 2 duże cebule
- 3-5 papryczek chili czerwonej
- 1 i 1/2 l wody
- 1/2 l octu 10%
- 1 szkl. cukru
- 3 łyżki soli
- 2 łyżeczki gorczycy
- 2 łyżeczki ziela angielskiego
- 10 listków laurowych
Przygotowanie:
Papryki oczyść, umyj i pokrój w paski, cebulę posiekaj w piórka. Wymieszaj wszystkie warzywa. W garnku zagotuj składniki zalewy, dodaj pokrojone papryki i cebulę. Całość gotuj na wolnym ogniu 10-15 min., aż warzywa się zeszklą.
Gorącą mieszankę wlej do słoików, zakręć, odwrócić do góry nogai i ułóż na ściereczce. Przykryj kocem i pozostaw do przestudzenia.
"Jarzynka" jak za dawnych lat. Sałatka z warzyw korzennych bez pasteryzowania
Tę sałatkę pamięta większość z nas, bo przygotowywały ją nasze babcie i mamy. "Warzywa wszystkie korzenne, starte na tarce o grubych oczkach. Seler, marchewka, pietruszka, por posiekany, natka pietruszki, liście selera", opowiadała Katarzyna Michoń. "Jarzynkę" konserwuje się solą i nie trzeba jej pasteryzować - dlatego jej przygotowanie jest wyjątkowo szybkie.

Składniki:
- 1 kg marchewki
- 650 g korzenia pietruszki
- 650 g korzenia selera
- 150 g pora
- 120 g liści pietruszki
- 120 g liści selera
- 375 g soli
Przygotowanie:
Marchewkę, seler, pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do dużej miski. Pora pokrój drobniutko i dorzuć do warzyw. Liście selera i pietruszki dokładnie przepłucz, osusz, a następnie drobno posiekaj i również dodaj. Wsyp sól i dokładnie wymieszaj ok 2 minut aż warzywa zaczną puszczać sok.
Sałatkę odciśnij z nadmiaru soku i włóż do wyparzonych słoiczków - upchnij ją dość ciasno, zakręć i wynieś w chłodne, zacienione miejsce. "Jarzynka" jest idealna do zup, sosów i gulaszu. Trzeba tylko pamiętać, że jest dość słona - potrawę z jej udziałem dosalaj dopiero na końcu.
Dżem z kabaczka lub cukinii z cytrynową nutą
Ten cytrynowy w smaku dżem można zrobić z cukinii, albo kabaczka. Jak mówiła Katarzyna Michoń - obydwa warzywa będą smakowały dokładnie tak samo. Mało tego, możemy wykorzystać nawet przerośnięte warzywa - "Świetnie się sprawdzą", mówiła nasza gościni.

Składniki:
- 1,5 kg obranej cukinii lub kabaczka (ważonych bez skórki i pestek)
- 4 łyżki wody
- 250 g cukru
- sok i skórka otarta z dwóch małych cytryn
- 1 galaretka cytrynowa
Przygotowanie:
Cukinię obierz, wydrąż łyżką nasiona, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wrzuć do garnka. Dodaj 4 łyżki wody i duś na małym ogniu około 35 minut aż zmięknie. Wyłącz palnik, dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i zaczekaj aż przestygnie.
Zblenduj cukinię na gładką masę i ponownie podgrzej aż odparuje i odrobinę zgęstnieje - około 30-40 minut. Przełóż do słoików i pasteryzuj około 10 minut.
Całą rozmowę z Katarzyną Michoń, autorką bloga "Swojskie jedzono" oraz wszystkie przetwory, jakie przyniosła do studia, można zobaczyć na platformie Polsat Box Go, gdzie znajdują się wszystkie odcinki "halo tu polsat".
Zobacz też: