Obniża poziom cukru, wspiera trzustkę i poprawia nastrój. Rozmaryn to prawdziwy skarb dla zdrowia
Rozmaryn należy do najbardziej popularnych ziół stosowanych w naszej kuchni. Dodawany do mięs, ryb i sosów podkreśla ich smak i nadaje przyjemny, "leśny” aromat. Ale oprócz niewątpliwych walorów smakowych rozmaryn ma genialne właściwości prozdrowotne. Nie tylko wspomaga trawienie, ale też obniża poziom cukru we krwi, wspiera pracę trzustki, a nawet może pozytywnie wpływać na nasz nastrój.

W Polsce najczęściej używamy rozmarynu w postaci suszonej, taka jest najwygodniejsza i najbardziej dostępna. W wielu domach roślinę uprawia się też w doniczkach - latem może spokojnie stać na zewnątrz, na zimę trzeba krzaczek wnieść do domu, ponieważ na mrozie nie przetrwa.
Naturalnym środowiskiem rozmarynu są górzyste wybrzeża Morza Śródziemnego. Roślina rośnie na suchej, bogatej w wapń glebie. Może dorastać do 2, a nawet 3 metrów wysokości - starsze pędy drewnieją, młode są zielone. Drobne listki pachną intensywnie, kwiaty rozmarynu są drobne i mają niebiesko-fioletową barwę.
Na co jest dobry rozmaryn?
Rozmaryn ma szerokie działanie prozdrowotne. Suszony, dodawany do potraw poprawia trawienie - nie tylko pobudza pracę żołądka, ale dobrze wpływa na wątrobę i pęcherzyk żółciowy - ma właściwości żółciotwórcze i żółciopędne, działa też moczopędnie. Dzięki działaniu rozkurczającemu rozmaryn łagodzi skurczowe bóle żołądka, wspomaga leczenie chorób jelit.
Rozmaryn warto docenić również za to, że wspomaga wydzielanie insuliny i obniża poziom cukru we krwi. Jednak osoby, które stosują leki działające w tym zakresie, zanim szerzej włączą rozmaryn do swej diety, powinny skonsultować się z lekarzem.
Zobacz też: Wspierają zdrowie komórek i są dobre dla serca. Z czym jeść pomidory, by były najzdrowsze?

Rozmaryn działa bakteriobójczo (zwłaszcza na paciorkowce i gronkowce), wspiera także nasz organizm w walce z wirusami.
Pijąc herbatę z rozmarynu, możemy poprawić sobie nastrój - napar z tej rośliny pomaga zredukować stres i napięcie, a także poprawia pamięć.
Ale to nie koniec prozdrowotnego działania tej rośliny. Dzięki temu, że jego olejki eteryczne zawierają wiele składników aktywnych, rozmaryn lekarski pomaga łagodzić astmę, kolkę nerwową i różne choroby zapalne. Co więcej, składniki te wpływają na obniżenie ciśnienia i wspierają w profilaktyce choroby niedokrwiennej serca. Substancje obecne w roślinie mają też silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne.

Olejek eteryczny z rozmarynu poprawia funkcjonowanie organizmu
Pozyskiwany z rozmarynu olejek jest wykorzystywany w aromaterapii. Ma działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, bakterio- i grzybobójcze. Olejek ten rozrzedza śluz w oskrzelach, ułatwia oddychanie, ma też działanie wykrztuśne, ponadto ułatwia trawienie i działa przeciwreumatycznie. Olejek rozmarynowy pomaga też w problemach skórnych.
Olejek rozmarynowy pomaga dbać o urodę
Rozmaryn jest również stosowany w kosmetykach. Dobrze wpływa na kondycję skóry, spowalniając procesy starzenia, łagodzi stany zapalne.
Stosując olejek z rozmarynu, trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach. Bezpośrednie aplikowanie olejku na skórę może wywołać jej podrażnienie, olejku nie powinny stosować kobiety w ciąży (przynajmniej w 1 trymestrze) ani karmiące piersią. Nie stosujemy olejku u małych dzieci. Rozmarynu powinny też unikać osoby z wysokim ciśnieniem krwi, wrzodami żołądka i wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego.
Rozmaryn w kuchni - do tych potraw pasuje idealnie
W kuchni zastosowanie rozmarynu nie ogranicza się do dodawania go do pieczonego mięsa. Rozmaryn uszlachetni smak wielu potraw, możemy go śmiało dodawać do dań na bazie pomidorów (zupy, sosy), sałatek, pieczonych, duszonych i gotowanych ryb. Znakomicie sprawdzi się w potrawach duszonych - pasuje do wieprzowiny, wołowiny, dziczyzny i baraniny, a także do dań z kurczaka i królika. Rozmaryn podkreśli też smak różnych farszów i grzybów. Warto dodawać to zioło do potraw z ziemniaków - świetnie pasuje do frytek, placków i pieczonych ziemniaków.
