Nie tylko z tuńczykiem. 3 sałatki z ryżem w różnym stylu. Sycące, szybkie, idealne na kolację

Beata Maj

Beata Maj

Znacie ten ból, gdy nadchodzi wieczór i chciałoby się zjeść coś dobrego, ale jakoś brakuje nam siły na godzinne stanie "przy garach"? W takich chwilach z pomocą przychodzą szybkie sałatki na bazie ryżu. Urozmaicone ulubionymi dodatkami pysznie smakują, sycą i są zdrowe, a zawartość dobrych tłuszczów dodatkowo podbija ich walory.

Sałatki z ryżem
Sałatki z ryżem123RF/PICSEL

Jeśli chodzi o ryż, to w naszych domach chyba najczęściej serwujemy go w sałatce z tuńczykiem w różnych wariantach. Sałatka ta ma wielu fanów, ale jak wszystko może się w końcu znudzić. Jeśli więc szukacie inspiracji, pomyślcie o różnych rodzajach ryżu - nie tylko jaśminowym czy basmati, ale i dzikim, czarnym, brązowym czy czerwonym. Sama odmiana ziarenek zrobi różnicę. Można też eksperymentować z dodatkami, sosami, a nawet sposobem przygotowania ryżu - choć akurat ta opcja jest bardziej pracochłonna, czego dowodem jest nasz przepis na chrupiącą sałatkę z mango.

Ale po kolei. Ryż można po prostu ugotować na sypko, połączyć z pokrojonymi warzywami, doprawić dressingiem i na chwilę odstawić do lodówki, by wszystko się "przegryzło".

Zacznijmy od prostej sałatki z warzywami, które są dostępne od ręki.

Sałatka z brązowego ryżu we włoskim stylu

Składniki dla 2 osób: 

  • 1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu 
  • 1 świeży ogórek 
  • 10 pomidorków koktajlowych lub papryczkowych 
  • 1 filiżanka kukurydzy konserwowej 
  • 1 filiżanka ugotowanej ciecierzycy (może być ze słoika) 
  • 2 małe ogórki konserwowe 
  • ½ filiżanki czarnych oliwek 
  • ¼ czerwonej cebuli 
  • garść natki pietruszki 
  • sól, pieprz 

Dressing: 

  • 5 łyżek dobrej oliwy 
  • 1 łyżka miodu 
  • 1 łyżka musztardy 
  • sok z 1/3 cytryny 
  • sól, pieprz 

Sposób wykonania: 

Ugotuj ryż na sypko, odłóż do przestygnięcia. Pokrój w kostkę świeżego ogórka, pomidorki i oliwki przekrój na połówki. Odsącz z płynu kukurydzę i ciecierzycę. Małe ogórki konserwowe pokrój w grube plasterki. Czerwoną cebulę pokrój w kostkę, posól i odstaw na chwilę. Posiekaj natkę pietruszki.

Przygotuj dressing. Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, miodem i musztardą, aż powstanie emulsja. Dodaj sól i pieprz.

Ostudzony ryż i wszystkie pokrojone składniki wymieszaj w misce. Polej sosem, jeszcze raz przemieszaj i odstaw na kilka godzin do lodówki. Przynajmniej 15 minut przed podaniem wyjmij sałatkę z lodówki.

A teraz pora na nieco bardziej pracochłonną, chrupiącą sałatkę na bazie ryżu, którego nie gotujemy, ale, po uprzednim wymieszaniu z sosem, pieczemy. Tu potrzebujemy nieco więcej czasu - sam ryż, który użyjemy do pieczenia, powinien być mocno schłodzony w lodówce.

Do sałatek możemy użyć różnych rodzajów ryżu
Do sałatek możemy użyć różnych rodzajów ryżu123RF/PICSEL

Chrupiąca sałatka z ryżu z mango i edamame

Składniki dla 2 osób: 

  • 1 filiżanka ryżu (może być basmati lub jaśminowy) 
  • 1 filiżanka ugotowanej "fasolki" edamame  
  • 1 świeży ogórek 
  • ½ mango 
  • filiżanka pokrojonej w piórka kapusty - białej i czerwonej 
  • szczypiorek 

Sos do przygotowania ryżu: 

  • pół filiżanki oleju sezamowego 
  • 5 łyżek sosu sojowego 
  • 3 łyżki sosu chili crunch 

W tym przepisie ryżu nie gotujemy, ale przyrządzamy go w piekarniku. Przed przygotowaniem ryżu, należy na kilka godzin włożyć go do lodówki.

 Sos do sałatki: 

  • 1 łyżka octu (może być ryżowy) 
  • 1 łyżka oleju sezamowego 
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 1 łyżeczka sosu chili crunch 
  • 1 łyżka tahini 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżka wody 

Sposób przygotowania: 

Ryż (basmati lub jaśminowy) wkładamy na kilka godzin (minimum 2) do lodówki.

Następnie łączymy olej sezamowy, sos sojowy i sos chili crunch i mieszamy z nim surowy ryż. Robimy to bardzo dokładnie - tak, by wszystkie ziarenka były pokryte sosem. Następnie rozkładamy ryż na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza. Mieszamy co 10 minut, pieczemy do 40 minut. Ryż ma być chrupiący.

Przygotowujemy dressing. Mieszamy ocet, olej sezamowy, sos sojowy, sos chili crunch, tahini, cukier i wodę aż do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.

Mieszamy w dużej misce ryż, edamame, pokrojonego w kostkę ogórka i pokrojone mango, a także kapustę w piórkach i szczypiorek. Dodajemy sos, całość mieszamy.

Na koniec prosta sałatka dla fanów mocnych, ziołowych aromatów. Dziki ryż z miętą i natką pietruszki - to brzmi jak bajka.

Sałatka z dzikiego ryżu z ziołami

 Składniki dla 2 osób: 

  • 1 szklanka ugotowanego na sypko dzikiego ryżu 
  • 10 pomidorków cherry albo papryczkowych 
  • 1 filiżanka ugotowanej ciecierzycy 
  • 2 łyżki kaparów 
  • opcjonalnie pół filiżanki oliwek 
  • 2 łyżki pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli 
  • natka pietruszki 
  • garść świeżych listków mięty 

Sos:

  • 4 łyżki dobrej oliwy z oliwek 
  • sok wyciśnięty z 1/3 cytryny 
  • sól, pieprz 
  • jeśli lubisz czosnek, możesz też dodać wyciśnięty ząbek  

Sposób przygotowania: 

Ugotowany na sypko i wystudzony dziki ryż wsypujemy do miski. Kroimy pomidorki, jeśli chcemy dodać do sałatki oliwki - te również. Siekamy zioła. Mieszamy wszystkie składniki. Robimy sos - mieszamy oliwę, sok z cytryny, pieprz i sól, opcjonalnie przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy składniki z sosem.

Smacznego!

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?