Ile miodu w miodzie? Ekspertka o tym, jak rozpoznać prawdziwy miód
Sezon jesienno-zimowy to czas infekcji, przed którymi możemy się chronić między innymi naturalnymi sposobami. Odpowiednia dieta i zdrowe produkty mogą poprawić naszą odporność. A gdy już dopadnie nas wirus, skarby takie jak cytryny, imbir czy miód mogą nam pomóc w szybszym powrocie do zdrowia. I właśnie o miodzie dziś w "halo tu polsat" rozmawialiśmy z Magdaleną Kozerską, edukatorką Fundacji Kochajmy Pszczoły. Jak poznać dobry, prawdziwy miód, jak sprawić, by nie zaczął się krystalizować, a w jaki sposób odzyskać jego płynną konsystencję, gdy już się skrystalizuje?

Zdaniem Magdaleny Kozerskiej z Fundacji Kochajmy Pszczoły, prawdziwą pewność tego, że kupujemy dobry miód, daje nam jego dostawca: "Najlepiej jest poznać zaufanego pszczelarza, który nam da ten miód prawdziwy. To byłby najlepszy krok" - stwierdziła ekspertka.
Jak rozpoznać dobry miód? Nie zniechęcaj się brakiem przejrzystości
A co, gdy nie mamy takiego zaufanego pszczelarza? Najbardziej skuteczne w sprawdzaniu jakości miodu są metody laboratoryjne. O te jednak trudno w codziennym życiu, możemy więc sami próbować ocenić jakość miodu.
Po pierwsze, nie zrażamy się widocznym w słoiku osadem: "To jest jak najbardziej bardzo dobry miód. Bo w tym miodzie po prostu są pęcherzyki powietrza, które weszły do słoika, kiedy on przechodził z tego stanu ciekłego w stały" - wyjaśniała nasza ekspertka, wskazując na słoik z półprzezroczystym już miodem. Dobry miód występuje bowiem w dwóch postaciach - płynnej i skrystalizowanej. Jak zauważyła Magdalena Kozerska, w zależności od tego, z jakiego nektaru powstał, krystalizuje się w różnym czasie.
Jak szybko krystalizuje się miód? Wszystko zależy od jego rodzaju
"Jeżeli mamy miód rzepakowy, taki jasny miód kremowy, to w zasadzie pszczelarz musi się spieszyć, żeby odwirować ramki, bo ten miód w ciągu tygodnia przechodzi ze stanu płynnego w stan stały. A jeżeli weźmiemy z drugiego bieguna miód z robinii akacjowej, to on nawet 2-3 lata może być w stanie płynnym" - tłumaczyła ekspertka.
Nasza gościni podkreśliła też, że jeśli chcemy uzyskać płynny miód z tego skrystalizowanego, nie powinniśmy go podgrzewać w zbyt wysokiej temperaturze: "Musimy pilnować temperatury, żeby ta temperatura nie przekraczała 40 stopni" - powiedziała ekspertka, po czym wskazała inny sposób na zachowanie płynnej struktury miodu.
Czy miód można mrozić? Ekspertka zapewnia, że nie straci swych właściwości
Jeśli chcemy zachować płynną postać miodu, możemy go po prostu podzielić na mniejsze partie i je zamrozić. Po rozmrożeniu miód nadal będzie płynny, zachowa też swoje prozdrowotne właściwości: "Dla osób, które lubią miód płynny, mamy też inne rozwiązanie - miód można mrozić, taki słoik jeszcze świeżego, płynnego miodu możemy poporcjować na mniejsze porcje i miód podczas mrożenia nie traci swoich właściwości, natomiast każda partia, którą wyjmiemy, będziemy mieć płynną postać" - zapewniła ekspertka.
Jak rozpoznać dobry miód? Nałóż trochę na łyżkę i zrób prosty eksperyment
Według naszej gościni prostym sposobem na sprawdzenie jakości miodu jest nabranie sporej jego ilości na łyżkę i wlanie go w jedno miejsce. Jeśli miód utworzy "górkę", oznacza to, że nie ma w nim za dużo wody i jest dobrej jakości.
"Nektar z kwiatów ma nawet do 80 proc. zawartości wody i pszczoły ten nektar w ulu przerabiają na miód. Czyli odparowują, dodają swoich enzymów i właściwie miód z reguły mamy w granicach 15 proc. zawartości wody, a norma dopuszczalna to jest 20 proc. Jeśli jest więcej wody, miód będzie fermentował" - podsumowała nasza gościni.
Innym sposobem na sprawdzenie jakości miodu jest jego zapach, który oczywiście zależy od rodzaju.
"Jeżeli jest miód wielokwiatowy, to tam będzie zapach - wtedy rzeczywiście wąchając ten miód, czujemy ten zapach. Ale kwiaty chyba nie powinny być dominujące w tej nucie zapachowej, to musi być zapach miodu. W miodzie gryczanym czuć zapach gryki od razu - opowiadała ekspertka, dodając, że przy sztucznym miodzie nie będzie takiego intensywnego wrażenia zapachowego.
7 zasad w poszukiwaniu dobrego miodu według eksperta
1. Prawdziwy miód najszybciej znajdziemy u producenta. Tak jak jajka, chleb, ser.
2. Prawdziwy miód kupimy z polecenia. Zaufajmy tym, którzy znają się na zdrowym. jedzeniu. Zaoszczędzimy swój czas i zdobędziemy jakościowy produkt.
3. Prawdziwy miód nigdy nie będzie tani.
4. Prawdziwy miód krystalizuje od kilku dni do kilku miesięcy. Są wyjątki od reguły, ale występują rzadko.
5. Prawdziwy miód nie rozpuszcza się szybko w zimnej wodzie jak cukier.
6. Prawdziwy miód nie jest tylko słodki. Ma smak miodu (ale nigdy owoców!).
7. Prawdziwy miód waży więcej niż woda. Litr miodu to 1,4 kg. Litr wody to 1,0 kg.
Czy miód się psuje?
Nasi prowadzący dopytywali też, czy miód nie jest w stanie się popsuć.
"Minimalny termin przydatności do spożycia miodu to są 3 lata, natomiast jeżeli miód jest przechowywany w dobrych warunkach, w suchym, chłodnym miejscu, to oczywiście ten termin można wydłużyć" - mówiła ekspertka.
Złota piątka polskich miodów. Te produkty mają najlepsze właściwości antybiotyczne
Magdalena Kozerska przypomniała też, że nie należy dodawać miodu do zbyt gorących napojów i potraw, bo straci swe właściwości prozdrowotne. Przy okazji wskazała, które z miodów mają najlepsze właściwości antybiotyczne. Jak powiedziała, do "złotej piątki" należą miody - spadziowy, gryczany, wrzosowy, nowłociowy i lipowy.
Zobacz też:






