Dr Robert Jarema o dobroczynnym działaniu jabłek. Obniżają ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko cukrzycy
Dziś studio "halo tu polsat" zapachniało jabłkami. Nic dziwnego - sezon na te pyszne owoce w pełni, możemy przebierać w odmianach, smakach i kolorach. A na tym polu mamy naprawdę wielkie powody do domu - Polska jest czwartym największym producentem jabłek na świecie i pierwszym producentem tych owoców w Unii Europejskiej. W naszym kraju mamy ponad 80 tysięcy sadów jabłoniowych, a średnio rocznie na jednego Polaka przypada 10-11 kg zjedzonych jabłek. Dlaczego warto sięgać po te owoce każdego dnia i jakie odmiany nadają się do różnych celów - o tym właśnie dziś w studiu Ola i Maciek rozmawiali z naszymi gośćmi.

Zdrowe jabłka, czyli dlaczego warto schrupać jedno jabłko dziennie
W studiu "halo tu polsat" gościliśmy sadowniczkę Agnieszkę Stykowską i Roberta Jaremę, doktora nauk medycznych, lekarza. I właśnie pod jego adresem pierwsze słowa skierował Maciej Kurzajewski:
"Jest takie powiedzenie, że jedno jabłko dziennie pozwala nam uniknąć wizyt u lekarza. Czy to prawda?" - zagaił, a dr Jarema odparł: "Podobno jest takie powiedzenie z Walii z końca XIX wieku, które mówi, że jedno jabłko zjedzone dziennie pozbawi twojego lekarza chleba" - zauważył, śmiejąc się dr Jarema, po czym potwierdził, że dobra opinia jabłek jest w pełni uzasadniona: "To jest fantastyczna, zdrowa przekąska. Naprawdę namawiam, bo 85% jabłka to jest woda, czyli jest to przekąska, która nas nawadnia, szczególnie osoby starsze, które nie lubią pić. Jabłko to też jest bardzo dużo antyoksydantów - szczególnie kwercetyna mająca fantastyczne działanie i w układzie pokarmowym, a także w płucach - przeciwzapalne. I w końcu mamy błonnik, szczególnie pektyny jabłkowe, które pomagają w pracy układu pokarmowego i stąd fantastyczne działanie tych jabłek, polegające na tym, że działają świetnie na jelita. Do tego jeszcze potrafią wypełnić nasze żołądki, a tym samym stanowią zdrową przekąskę" - chwalił dr Jarema.
Jednocześnie nasz gość podkreślił, że po jabłka warto sięgać o wcześniejszej porze: "Powinniśmy jeść jabłka rano, bo zawierają także fruktozę, która powoduje pewne problemy jelitowe, na przykład wzdęcia czy fermentację. I dlatego nie powinniśmy raczej jeść jabłek wieczorem. Czyli do śniadania, tak jak tutaj mamy dzisiaj, to jest super. Bardzo dobry pomysł" - podsumował lekarz.
Najpopularniejsze odmiany jabłek w Polsce
Agnieszkę Stykowską, sadowniczkę, nasi prowadzący zapytali o to, czym kierować się, kupując jabłka i jakie odmiany są najbardziej uniwersalne.
"W tej chwili najbardziej popularnym jabłkiem jest chyba champion. Bardzo dobrym jabłkiem jest też ligol - to właściwie klasyk, nadaje się i na soki, i przetwory. Z kolei goldeny mają troszkę inny smak, kiedy zaczynają dojrzewać - zmieniają się i nawet przypominają gruszki" - opowiadała ekspertka.
Gospodarze "halo tu polsat" dopytywali też, czy polscy sadownicy mają jakąś specjalizację, jeśli chodzi o odmiany uprawianych jabłek.
"Tak, mamy piękne odmiany tradycyjne, z ogromną historią. Na przykład szara reneta - nie wszystkie owoce są idealnie kształtne, ale to klasyka" - mówiła sadowniczka, a Ola Filipek dodała: "Zawsze była najlepsza do szarlotki. Tak mówiły nasze babcie".
Jabłka obniżają ryzyko cukrzycy
Maciej Kurzajewski był ciekaw, czy jabłka nie mają za dużo cukru, który mógłby niekorzystnie wpłynąć na nasze zdrowie. Obecny w studiu lekarz uspokoił: "Nie, wręcz przeciwnie. Jabłka obniżają ryzyko cukrzycy o 30%, mimo że zawierają fruktozę. Dzięki błonnikowi i kwercetynie obniżają ciśnienie krwi, wspierają serce i działają przeciwnowotworowo, szczególnie w układzie pokarmowym. Zmniejszają też ryzyko astmy i raka płuc. Jedno jabłko dziennie absolutnie wystarcza" - podkreśli dr Jarema. Nasz gość dodał też, że warto jeść jabłka ze skórką: "Skórka jest bardzo ważna, bo zawiera najwięcej antyoksydantów. Obecnie jabłka się ozonuje, co zmniejsza ryzyko, że pestycydy pozostaną w skórce. Jeśli wiemy, że jabłko było pryskane >>z głową<<, to spokojnie możemy jeść ze skórką" - zachęcał.
Prowadzący dopytywali też goszczącą w studiu sadowniczkę, dlaczego niektórych starych odmian nie ma już w sklepach.
"Bo sadownicy wybierają drzewa odporne, które dają większe plony i lepsze dochody. Stare odmiany można jeszcze znaleźć u dziadków w ogrodzie" - odparła Agnieszka Stykowska.
Zdaniem dr Jaremy jabłka są zdrowe nie tylko na surowo, ale we wszystkich innych postaciach: "Każda postać jabłka jest zdrowa - surowe, pieczone, wytłoki jabłkowe, pektyny, a nawet ocet jabłkowy. Można go zrobić w domu - łyżeczka do wody rano świetnie działa na układ pokarmowy" - zachęcał ekspert, dodając, że bardzo zdrowy jest również sok z jabłek, ważne jednak, by był mętny: "Klarowany traci cenne składniki. Sok mętny ma błonnik i jest bardzo zdrowy. Sadownicy rozwijają swoją ofertę - sprzedają nie tylko jabłka, ale też przetwory, świeżo wyciskane soki, polecam 5-litrowe kartony z mętnym sokiem. To fantastyczne produkty, które warto wybierać" - podsumował dr Jarema.
Jak jabłka wpływają na zdrowie? Podsumowanie
Na koniec warto zebrać informacje na temat prozdrowotnych walorów jabłek. Owoce te są bowiem prawdziwym skarbem dla naszego zdrowia. Po pierwsze wspierają układ pokarmowy:
- Pektyna działa jako prebiotyk, pomaga w zapobieganiu otyłości.
- Kwercetyna zapobiega rozwojowi szkodliwych drobnoustrojów w jelitach.
- Jedno jabłko to 10% do 15% dziennego zapotrzebowania na błonnik.
- Jabłka mogą pomóc złagodzić objawy refluksu żołądkowego i zgagę.
Wspierają zdrowie serca:
- Osoby jedzące jabłka miały od 13% do 22% mniejsze ryzyko rozwoju chorób serca - polifenole chronią przed chorobami serca.
- Wyższe spożycie jabłek wiąże się z niższym ryzykiem zgonu z powodu zwapnienia aorty brzusznej, zgonu z przyczyn wieńcowych, cukrzycy typu 2, udaru zakrzepowego i choroby niedokrwiennej serca.
Jabłka wspierają metabolizm:
- Mają niski indeks glikemiczny (IG), który może chronić przed cukrzycą.
- Więcej niż 1 jabłko dziennie obniża o 28% ryzyko cukrzycy typu 2.
- Kilka jabłek dziennie obniża cholesterol o 8%, zamiennie można spożywać codziennie 85 g suszonych jabłek (bez dodatku cukru).
Jabłka są ważne w profilaktyce chorób nowotworowych: co najmniej jedno jabłko dziennie obniża ryzyko zachorowania na raka płuc, piersi, jelita grubego.
Jabłka są dobre dla kości - minimalizują utratę wapnia. Mogą też łagodzić stany zapalne w organizmie - błonnik i kwercetyna łagodzą stany zapalne, szczególnie w układzie oddechowym, chronią przed rozwojem astmy i poprawiają funkcję płuc.
Warto pamiętać, że jabłka zawierają salicylany (jak brzoskwinie, awokado i borówki), które mogą powodować reakcje alergiczne, w tym wysypki i obrzęku skóry.
Stare odmiany jabłek - kosztela, szara reneta, malinówka
Uzupełnieniem spotkania z ekspertami niech będzie zestawienie starych odmian jabłoni, które trudno dziś kupić w sklepie z nowymi, wprowadzanymi do sadów od lat 70.
Stare odmiany jabłek - to nasze polskie tradycyjne, często lokalne odmiany, które były uprawiane w sadach przydomowych i gospodarstwach wiejskich. Cechowały się dużą odpornością na choroby i trudne warunki, ale często miały mniej atrakcyjny wygląd owoców niż współczesne odmiany:
- Kosztela - bardzo stara polska odmiana; jabłka słodkie, aromatyczne, używane głównie do jedzenia na surowo.
- Antonówka - klasyczna odmiana wschodnioeuropejska; kwaśne jabłka świetne na przetwory (sok, mus, szarlotka).
- Reneta Szara (Reneta Kanadyjska, Reneta Złota) - ceniona do wypieków i szarlotek, owoce trwałe, przechowywały się długo.
- Papierówka (Oliwka Inflancka) - letnia odmiana, bardzo wcześnie dojrzewała; owoce do bezpośredniego spożycia, kompotów.
- Malinówka - o różowo-czerwonym miąższu, aromatyczna, używana głównie jako deserowa.
Dawne odmiany są znakomite do jedzenia na surowo, sprawdzają się też w domowych przetworach (sokach, kompotach, suszach, szarlotkach), dobrze przechowuje się je zimą.
Nowoczesne i najpopularniejsze dziś w Polsce odmiany jabłoni
Od lat 70. do polskich sadów zaczęto wprowadzać nowe odmiany, z myślą o zwiększeniu wydajności i handlu. Nowe odmiany jabłek mają ładny wygląd, powtarzalny kształt, zachowują się dobrze w transporcie i przechowywaniu, są też bardzo plenne, czyli drzewka rodzą wiele owoców.
Nowe odmiany jabłek w Polsce:
- Jonagold (i jego klony: Jonagored, Red Jonaprince) - duże, słodko-kwaśne jabłka; bardzo popularne w eksporcie, na świeży rynek.
- Gala (Royal Gala, Galaxy, Must) - słodkie, chrupiące, atrakcyjne wizualnie; głównie deserowe, jedzenie na surowo.
- Idared - twarde, dobrze się przechowują; nadają się do przechowywania zimą, do soków i ciast.
- Ligol - polska odmiana, duże, błyszczące owoce; deserowa, eksportowa, na dżem, soki
- Szampion - słodko-aromatyczna, bardzo popularna w Polsce; na świeży rynek, ale także do szarlotek, na dżem i sok.
- Golden Delicious - bardzo znana odmiana, słodka, deserowa, nadaje się do sałatek owocowych.
- Mutsu (Crispin) - duże owoce, deserowe, także na przetwory.
