Dr Robert Jarema o dobroczynnym działaniu jabłek. Obniżają ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko cukrzycy

Beata Maj

Beata Maj

W "halo tu polsat" wszystko o jabłkach
W "halo tu polsat" wszystko o jabłkachAKPA

Zdrowe jabłka, czyli dlaczego warto schrupać jedno jabłko dziennie

Najpopularniejsze odmiany jabłek w Polsce

Jabłka obniżają ryzyko cukrzycy

Jak jabłka wpływają na zdrowie? Podsumowanie

  • Pektyna działa jako prebiotyk, pomaga w zapobieganiu otyłości.
  • Kwercetyna zapobiega rozwojowi szkodliwych drobnoustrojów w jelitach.
  • Jedno jabłko to 10% do 15% dziennego zapotrzebowania na błonnik.
  • Jabłka mogą pomóc złagodzić objawy refluksu żołądkowego i zgagę.
  • Osoby jedzące jabłka miały od 13% do 22% mniejsze ryzyko rozwoju chorób serca -  polifenole chronią przed chorobami serca.

  • Wyższe spożycie jabłek wiąże się z niższym ryzykiem zgonu z powodu zwapnienia aorty brzusznej, zgonu z przyczyn wieńcowych, cukrzycy typu 2, udaru zakrzepowego i choroby niedokrwiennej serca.
  • Mają niski indeks glikemiczny (IG), który może chronić przed cukrzycą.
  • Więcej niż 1 jabłko dziennie obniża o 28% ryzyko cukrzycy typu 2.
  • Kilka jabłek dziennie obniża cholesterol o 8%, zamiennie można spożywać codziennie 85 g suszonych jabłek (bez dodatku cukru).

Stare odmiany jabłek - kosztela, szara reneta, malinówka

  • Kosztela - bardzo stara polska odmiana; jabłka słodkie, aromatyczne, używane głównie do jedzenia na surowo. 
  • Antonówka - klasyczna odmiana wschodnioeuropejska; kwaśne jabłka świetne na przetwory (sok, mus, szarlotka). 
  • Reneta Szara (Reneta Kanadyjska, Reneta Złota) - ceniona do wypieków i szarlotek, owoce trwałe, przechowywały się długo.  
  • Papierówka (Oliwka Inflancka) - letnia odmiana, bardzo wcześnie dojrzewała; owoce do bezpośredniego spożycia, kompotów. 
  • Malinówka - o różowo-czerwonym miąższu, aromatyczna, używana głównie jako deserowa. 

Nowoczesne i najpopularniejsze dziś w Polsce odmiany jabłoni

  • Jonagold (i jego klony: Jonagored, Red Jonaprince) - duże, słodko-kwaśne jabłka; bardzo popularne w eksporcie, na świeży rynek. 
  • Gala (Royal Gala, Galaxy, Must) - słodkie, chrupiące, atrakcyjne wizualnie; głównie deserowe, jedzenie na surowo. 
  • Idared - twarde, dobrze się przechowują; nadają się do przechowywania zimą, do soków i ciast. 
  • Ligol - polska odmiana, duże, błyszczące owoce; deserowa, eksportowa, na dżem, soki  
  • Szampion - słodko-aromatyczna, bardzo popularna w Polsce; na świeży rynek, ale także do szarlotek, na dżem i sok. 
  • Golden Delicious - bardzo znana odmiana, słodka, deserowa, nadaje się do sałatek owocowych. 
  • Mutsu (Crispin) - duże owoce, deserowe, także na przetwory. 
Agnieszka Stykowska, dr Robert Jarema
Agnieszka Stykowska, dr Robert Jarema
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?