Domowa kawa jak z najlepszej kawiarni. Barista zdradza przepis na jesienną "szarlotkę w filiżance"
Jesień to idealna pora, by z kubkiem aromatycznej kawy schować się pod kocem. O tym, jak przygotować napój idealny na chłodne dni, w "halo tu polsat" opowiedział Łukasz Mitura - barista z ponad 15-letnim doświadczeniem, certyfikowany sędzia Mistrzostw Polski Barista i Latte Art. Ekspert zaprezentował, jak z kilku prostych składników można stworzyć napój, który efektownie wygląda i smakuje jak pyszny deser.

Kawa to dla wielu z nas codzienny rytuał i mała chwila przyjemności. Jesienią smakuje najlepiej - pachnie cynamonem, otula aromatem kardamonu, czekolady i przypomina o chwilach spokoju z kubkiem w dłoni. To moment, w którym warto eksperymentować ze smakami i dodatkami, odkrywając zupełnie nowe oblicze ulubionego napoju.
Kawa na jesień: z musem jabłkowym i kruszonką
O jesiennych kawowych inspiracjach opowiedział na antenie barista Łukasz Mitura, który przygotował napój przypominający... szarlotkę:
"Mamy jesień, tak więc mamy też przygotowaną kawę z czekoladą, czyli klasyczną mokkę. Nie robimy pumpkin spice latte, bo to już bardzo popularne, natomiast zrobimy coś innego - do mokki dodamy mus jabłkowy i kruszonkę z ciasteczek", tłumaczył barista.
Efekt? Kawa przypominająca jesienny deser - z musem jabłkowym, spienionym mlekiem, espresso i szczyptą cynamonu. A co dla prawdziwych łasuchów? Można jeszcze dodać bitą śmietanę i czekoladę!
Aromatyczne dodatki do kawy
W rozmowie z prowadzącymi ekspert zdradził, że jesienią królują przyprawy korzenne - cynamon, kardamon, goździki, a także świeże dodatki, takie jak sok z pomarańczy.
"Wciśniemy sobie troszkę pomarańczy, wsypiemy przyprawy - goździki, kardamon, cynamon - i przelejemy kawę dripperem. Dzięki temu napój nabiera pomarańczowo-cynamonowego aromatu, takiego już nawet świątecznego", wyjaśnił.
W dalszej części rozmowy barista podkreślił, że kluczowa jest jakość kawy i odpowiedni dobór ziaren:
"Do kawy czarnej używam ziaren z Kenii, które mają owocowe nuty i świetnie łączą się z przyprawami i pomarańczą. Natomiast do kaw mlecznych lepiej sprawdzają się mieszanki z Brazylii czy Indii, z dodatkiem Robusty - są bardziej wyraziste i nie giną w mleku".
Latte art w domu i najdroższa filiżanka kawy
Korzystając z okazji, Łukasz Mitura specjalnie dla widzów "halo tu poslat" pokazał, jak w prosty sposób ozdobić kawę w domu:
"Tak naprawdę wystarczy patyczek albo wykałaczka. Nabieramy trochę kremowej pianki i robimy kreseczkę, uśmiech - i już mamy dekorację. Można też zetrzeć gorzką czekoladę lub posypać kakao", zdradził barista.
Prowadzący zakończyli rozmowę ciekawostką o bardzo drogiej kawie serwowanej w Dubaju - "Jedna filiżanka kosztuje dokładnie 2472 zł - to oficjalny rekord Guinnessa", powiedział Maciej Rock.
Warto podkreślić, że kawiarnia Central Roasters w Dubaju przygotowała tę wyjątkową filiżankę głównie w celu ustanowienia rekordu Guinnessa. Napój kosztował 2500 dirhamów (ok. 2472 zł) i był serwowany w ręcznie wykonanej szklance Edo Kiriko.
Kawa została zaparzona metodą V60, a do jej przygotowania użyto niezwykle rzadkich i cenionych ziaren Panama Esmeralda Geisha, które mają charakterystyczne kwiatowe, owocowe i cytrusowe nuty smakowe. Dodatkowo goście mogli spróbować deserów inspirowanych tą odmianą kawy.
Zobacz też: