Ave... Cezar! Najsłynniejsza sałatka świata według przepisu Ewy Wachowicz
Kamil Olek
Grecka, nicejska, a może Waldorf? W konkursie na najpopularniejszą sałatkę świata konkurencja byłaby spora, w gronie faworytów jednak, prócz wymienionych wcześniej, z całą pewnością znalazłaby się także sałatka Cezar. Kompozycja sałaty, grzanek i kilku innych składników z wyjątkowym sosem podbiła serca zarówno Amerykanów, jak i Europejczyków, w rezultacie zaś – mieszkańców całego globu. Skąd wziął się jej fenomen i jak ją przygotować?
Z ziemi włoskiej do... amerykańskiej. Skąd wzięła się sałatka Cezar?
Wbrew pozorom Cezar w formie sałatki nie ma za wiele wspólnego z Cezarem, który niegdyś władał Rzymem. Z Włochami jednak – jak najbardziej, przynajmniej biorąc pod uwagę pochodzenie jej twórcy. Według oficjalnej wersji miała powstać w Kalifornii, konkretniej – w restauracji włoskiego imigranta, gdy... zabrakło składników na dania z karty. Skąd więc nazwa? Od imienia owego szefa kuchni, konkretniej – Caesara Cardiniego. Nowa kompozycja szybko zasmakowała gościom, zaś przepis na nią lotem błyskawicy obiegł cały stan. Trafił też do Hollywood, gdzie zrobił prawdziwą furorę wśród największych gwiazd ówczesnych ekranów. Stamtąd sałatka zawędrowała w każdy zakątek świata. W tym i do kuchni Ewy Wachowicz, której przepis znajdziecie poniżej.
Składniki:
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 1 pierś z kurczaka (opcjonalnie, w wersji wegetariańskiej, kilka boczniaków)
- 1 łyżka oliwy
- 1 bagietka
- kawałek parmezanu
- pestki słonecznika
- suszone chili
- masło klarowane (do smażenia)
Na sos:
- 1 ząbek czosnku
- 1 filecik anchois
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 5 łyżek oliwy
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Pierś kurczaka posmarować oliwą oraz oprószyć suszonym chili (podobnie postąpić w przypadku wykorzystywania boczniaków) i usmażyć na patelni grillowej (opcjonalnie pod koniec smażenia wstawić na chwilę do mocno rozgrzanego piekarnika). Wystudzić i pokroić na plastry (boczniaki zaś - na mniejsze kawałki).
Bagietkę podzielić na kromki i usmażyć na maśle. Następnie ostudzić i pokroić w kostkę.
Sałatę umyć, wysuszyć, poszarpać na mniejsze kawałki i wrzucić do miski. Dodać kurczaka (lub boczniaki) oraz grzanki, wymieszać.
Czosnek rozgnieść w moździerzu (lub drobno posiekać) i rozetrzeć z solą. Dodać anchois oraz musztardę i utrzeć wszystko razem. Po chwili wycisnąć sok z cytryny, wymieszać oraz dodać miód. Następnie, cały czas mieszając, dolewać stopniowo oliwę.
Sałatkę polać przygotowanym sosem, udekorować wiórkami parmezanu i posypać prażonym słonecznikiem. Cezar gotowy!