Zwykły karp, ale w wersji deluxe. Zapiekany w wyjątkowym sosie, z przepisu Karoliny Stolarskiej-Bigos
To nadal karp, ale w wersji jak z najlepszej restauracji. Zapiekany w kremowym sosie, inspirowanym kuchnią francuską, wprost rozpływa się w ustach - zupełnie inaczej niż jego popularna wersja serwowana na Wigilii. Przepis Karoliny Stolarskiej-Bigos jest prosty i szybki, nie wymaga wielkich umiejętności, a efekt zaskakuje obłędnym smakiem nawet największych miłośników smażonego karpia.

Karp zapiekany w sosie śmietanowo-porowym z przepisu Karoliny Stolarskiej-Bigos
Składniki:
- 6 filetów / dzwonków z karpia
- duży por
- 350 ml śmietany 30%
- 100 ml białego wina
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz ziołowy
- 2 łyżki mąki
- skórka i sok z połowy cytryny
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Filety lub dzwonki z karpia dobrze posól, następnie obtocz w mące i posmaż chwilę na maśle. Potem przełóż je do naczynia żaroodpornego. Użyj tej samej patelni, aby podsmażyć pokrojonego pora i czosnek. Dolej śmietankę, wino, dodaj sok i skórkę z cytryny oraz wszystkie przyprawy. Gotuj około 10 minut na wolnym ogniu.
Karpia zalej przygotowanym sosem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 30 minut. Przed podaniem posyp siekaną natką pietruszki.
A jeśli lubicie gotować i szukacie ciekawych przepisów, mnóstwo inspiracji czeka na Was w kuchni programu "halo tu polsat". Od piątku do niedzieli, od godz. 8.00 nasze szefowe i szefowie kuchni prezentują genialne przepisy na przepyszne potrawy. Bądźcie z nami!
Zobacz też:






