Zwykły karp, ale w wersji deluxe. Zapiekany w wyjątkowym sosie, z przepisu Karoliny Stolarskiej-Bigos

Beata Łajca

Beata Łajca

Karp w wersji deluxe. Zapiekany w sosie, z przepisu Karoliny Stolarskiej-Bigos
Karp w wersji deluxe. Zapiekany w sosie, z przepisu Karoliny Stolarskiej-Bigos123RF/PICSEL

Karp zapiekany w sosie śmietanowo-porowym z przepisu Karoliny Stolarskiej-Bigos

  • 6 filetów / dzwonków z karpia  
  • duży por  
  • 350 ml śmietany 30% 
  • 100 ml białego wina  
  • 3 ząbki czosnku  
  • 2 łyżki masła  
  • sól  
  • pieprz ziołowy  
  • 2 łyżki mąki  
  • skórka i sok z połowy cytryny  
  • natka pietruszki