Rozgrzewa i syci. Skuś się na barszcz czerwony z boczkiem i purée ziemniaczanym od Karoliny Stolarskiej-Bigos

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Barszcz czerwony
Barszcz czerwony 123RF/PICSEL

Barszcz czerwony, który cię zachwyci

  • 1,5 kg buraków
  • 2 l wody
  • 1 l zakwasu z buraków
  • 2 cebule
  • 2 jabłka
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń selera
  • 3 ząbki czosnku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 100 ml śmietanki 30% (lub więcej, w zależności od odmiany ziemniaków)
  • 2 łyżki masła
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 5 jajek ugotowanych na miękko
  • 150 g boczku surowego (cienkie plastry)
  • natka pietruszki