Zjedz lato na kanapce. Te sezonowe pasty do chleba zrobisz w 15 minut

Beata Maj

Beata Maj

Sezonowe pasty do kanapek
Sezonowe pasty do kanapek123RF/PICSEL

Pasta z grillowanej cukinii i orzechów

  • 1 mała cukinia (ok. 200 g) 
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka drobno startego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

Pasta z groszku i sera feta

  • 150 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) 
  • 50 g fety
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 6 listków mięty
  • 1 łyżka oliwy

Pasta z groszkiem i jajkiem

  • 3 jajka (ugotowane na twardo)
  • 100 g zielonego groszku (świeżego, mrożonego lub z puszki)
  • 1,5-2 łyżki majonezu (lub pół na pół z jogurtem naturalnym)
  • 1/2 łyżeczki musztardy (opcjonalnie)
  • 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku lub koperku
  • sól i pieprz do smaku

Pasta z bobu i mięty

Bób jest świetną bazą do aromatycznej pasty do pieczywa
Bób jest świetną bazą do aromatycznej pasty do pieczywa123RF/PICSEL
  • 200 g ugotowanego i obranego bobu 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 6-8 listków świeżej mięty
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?