Zjedz lato na kanapce. Te sezonowe pasty do chleba zrobisz w 15 minut
Weszliśmy już w okres obfitości i pełni smaku. Czerwiec nęci nas chrupkością i aromatem świeżych warzyw, za którymi tak bardzo tęskniliśmy przez ostatnie pół roku. W końcu możemy próbować z całej palety smaków - od rzodkiewki, szczypiorku i koperku, przez bób i groszek, przez aromatyczne grillowane warzywa. To idealny czas na miksowanie smaków - dziś proponujemy Wam przepisy na szybkie i łatwe pasty do kanapek, wrapów, grzanek czy krakersów.

Pasta z grillowanej cukinii i orzechów
Pierwsza z past to duet grillowanej cukinii i orzechów. Można się pokusić o stwierdzenie, że cukinia, obok karkówki, jest prawdziwą królową polskiego grilla. Warto jednak przypomnieć sobie o niej również przy okazji przygotowania dań na podwieczorek czy kolację. Orzechy podkręcą smak grillowanej cukinii, a drobno starty parmezan doda paście aromatu.
Składniki (na 2-3 porcje):
- 1 mała cukinia (ok. 200 g)
- 50 g orzechów włoskich
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżka drobno startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
Zamiast orzechów włoskich możesz użyć orzechów nerkowca, które mają delikatny, lekko słodki smak i po zblendowaniu stworzą kremową konsystencję, możesz też dodać migdały (najlepiej blanszowane) - dodadzą subtelnej słodyczy i łagodnego orzechowego aromatu. Alternatywą dla orzechów włoskich będą też pestki słonecznika - to tańszy i bardziej neutralny wybór świetny dla osób z alergią na orzechy.
Sposób wykonania:
Cukinię pokrój w plastry i grilluj do zrumienienia. Wszystkie składniki wrzuć do blendera. Zblenduj na gładką masę. Podawaj z pomidorkami koktajlowymi na chlebie żytnim. Jeśli wolisz wersję wegańską, zamiast parmezanu możesz dodać 1-2 łyżki płatków drożdżowych - również wzbogacą smak.
Pasta z groszku i sera feta
Lada moment na straganach pojawi się świeży groszek, ale do przygotowania pasty możemy też użyć groszku mrożonego. Mięta i limonka dodadzą potrawie letniej świeżości, a słony ser feta podkręci smak.
Składniki (na 2-3 porcje):
- 150 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
- 50 g fety
- 1 łyżka soku z limonki
- 6 listków mięty
- 1 łyżka oliwy
Sposób wykonania:
Groszek ugotuj i ostudź. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. Podawaj na bagietce z kiełkami rzodkiewki.
Zobacz też: Co ugotować z bobu? Szybką przekąskę albo główne danie - kopytka i kotlety będą hitem lata
Pasta z groszkiem i jajkiem
Groszek genialnie komponuje się też z jajkiem - by pasta nie była mdła, wzbogacamy ją musztardą i szczypiorkiem.
Składniki (porcja dla 2 osób):
- 3 jajka (ugotowane na twardo)
- 100 g zielonego groszku (świeżego, mrożonego lub z puszki)
- 1,5-2 łyżki majonezu (lub pół na pół z jogurtem naturalnym)
- 1/2 łyżeczki musztardy (opcjonalnie)
- 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku lub koperku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Groszek krótko obgotuj (3 min), jeśli jest świeży lub mrożony. Odcedź i ostudź. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i pokrój w kostkę. W misce połącz groszek, jajka, majonez, musztardę i szczypiorek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie, rozgniatając groszek widelcem - pasta powinna mieć kremową, ale lekko grudkowatą konsystencję. Podawaj na pełnoziarnistym chlebie, z dodatkiem ogórka lub rzodkiewki. Smacznego!
Zobacz też: Pożywna i pyszna przekąska. Hit internetu - ekspresowe placuszki z serka wiejskiego: na słodko i na słono
Pasta z bobu i mięty
A teraz czerwcowy klasyk - bób, świeża mięta i ząbek świeżego czosnku. Zmiksowane składniki polubią się na pieczywie z dodatkiem twarożku albo fety.

Składniki (na 2-3 porcje):
- 200 g ugotowanego i obranego bobu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 6-8 listków świeżej mięty
- 1 ząbek czosnku
- sól do smaku
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki umieść w blenderze. Zmiksuj na gładką pastę, dopraw do smaku.