Ziemniaczana uczta z truflowym akcentem. Jesienią skuś się na rozgrzewający krem

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Na zewnątrz jest coraz chłodniej i pogoda nas nie rozpieszcza. To idealny czas, aby rozgrzać się pożywnym i pysznym kremem, który zachwyci nawet najbardziej wybredne kubki smakowe. Dziś w ''halo tu polsat'' mistrz kuchni Martin Castro przygotował danie, które jest ucztą dla wszystkich zmysłów. Mowa o kremie ziemniaczanym z chrupiącymi chipsami z czosnku i oliwą truflową.

Martin Gimenez Castro
Martin Gimenez CastroJacek KurnikowskiAKPA

Jest pyszny i dobrze rozgrzewa. Jesienią przygotuj aromatyczny krem ziemniaczany

Krem ziemniaczany z chrupiącymi chipsami z czosnku i oliwą truflową od Martina Castro to propozycja, która zaskakuje prostotą, a zarazem uwodzi wyrafinowanym smakiem. 

Na uwagę zasługuje aksamitna konsystencja kremu, która sprawia, że smak ziemniaków jest głębszy. Danie zyskuje też wyrazistość dzięki subtelnemu aromatowi czosnku. To pyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu przepis, który sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i elegancką kolację.

Składniki potrzebne do przygotowania kremu ziemniaczanego

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 por
  • 8 ząbków czosnku
  • 1,5 l wywaru drobiowego lub warzywnego 
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 300 ml oleju do smażenia
  • 2 łyżki oliwy truflowej 
  • połowa łyżeczki gałki muszkatołowej 

Sposób przygotowania kremu ziemniaczanego według przepisu Martina Castro: 

Na początek musisz obrać ziemniaki i pokroić je w kostkę. Następnie smaż je przez kilka minut w garnku z olejem, a gdy nabiorą koloru, dodaj 1/3 posiekanego pora. Potem dodaj wywar i gotuj wszystko aż ziemniaki będą miękkie. 

Kolejny krok to blendowanie wywaru z ziemniakami. Potem dodaj śmietankę oraz gałkę muszkatołową i wszystko gotuj przez kolejne 5 minut. Resztę pora pokrój bardzo cienko i włóż do ziemnej wody na 20 minut (por się poskręca). Tak przygotowane warzywo osusz ręcznikiem kuchennym i smaży na oleju na średniej temperaturze do uzyskania koloru ''słomy". Z kolei czosnek pokrój w plasterki i smaż tak długo, żeby zrobić chrupiące chipsy.

Krem podawaj na głębokim talerzu lub w ładnej miseczce. Przed podaniem ozdób go czosnkowymi chipsami i polej oliwą truflową. Smacznego!

Zobacz też:

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas