Z gotowymi buraczkami zrobisz ją w 10 minut. Sałatka idealna na jesienną kolację albo do lunchboxa

Beata Maj

Beata Maj

Przepis na zdrową, pełną antyoksydantów sałatkę z pieczonych buraków, koziego sera i orzechów włoskich
Przepis na zdrową, pełną antyoksydantów sałatkę z pieczonych buraków, koziego sera i orzechów włoskich 123RF/PICSEL

Przepis na zdrową, pełną antyoksydantów sałatkę z pieczonych buraków, koziego sera i orzechów włoskich

  • 2-3 średnie buraki (najlepiej upieczone w folii lub ugotowane)
  • garść rukoli lub szpinaku baby, mogą być też młode listki buraczków wymieszane z sałatą
  • 50-70 g sera koziego (można zastąpić fetą lub serem pleśniowym)
  • 1 garść orzechów włoskich (uprażonych na suchej patelni)
  • 1 małe jabłko lub gruszka (dla słodyczy)
  • kilka ziaren granatu lub suszonej żurawiny (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli i pieprzu
  • ewentualnie odrobina musztardy dijon
  1. Buraki upiecz w folii aluminiowej w 180°C przez ok. 45-60 minut (aż będą miękkie) lub użyj gotowanych.
  2. Po ostudzeniu obierz je i pokrój w kostkę lub cienkie półplasterki.
  3. Jabłko/gruszkę pokrój w cienkie plasterki.
  4. W dużej misce wymieszaj rukolę, buraki, owoce i orzechy.
  5. W osobnej miseczce połącz składniki sosu i dokładnie wymieszaj.
  6. Polej sałatkę sosem, delikatnie wymieszaj.
  7. Na koniec pokrusz kozi ser i posyp granatem lub żurawiną.