Z gotowymi buraczkami zrobisz ją w 10 minut. Sałatka idealna na jesienną kolację albo do lunchboxa
Burak jest jednym z tych warzyw, które wszyscy znamy, ale nie zawsze doceniamy jego wartości i potencjał. A buraczek ma się czym pochwalić, bo jest jednym z najbardziej polecanych produktów, jeśli chodzi o zawartość antyoksydantów. Zapobiega więc stanom zapalnym w organizmie, działa profilaktycznie w chorobach układu krążenia, w dodatku dzięki zawartości znacznych ilości żelaza, witaminy C oraz kwasu foliowego jest zalecany osobom z niedoborami żelaza. Do częstego jedzenia buraczków warto się przekonać również z innych powodów - warzywo to jest idealnym wyborem dla osób dbających o linię, ponieważ dostarcza niewiele kalorii, a syci na długo. Zawiera bowiem błonnik pokarmowy, który dodatkowo wspomaga trawienie i reguluje poziom cukru we krwi.

Biorąc pod uwagę walory smakowe buraczka, fakt, że jego słodycz świetnie kontrastuje ze słonością sera czy smakiem kwaśnych owoców (takich jak jabłka albo pomarańcze), a także nie zapominając o wymienionych wyżej wartościach dla naszego zdrowia, warto sięgać po to warzywo nie tylko w postaci ćwikły czy jako składnik pysznego barszczyku, ale i wtedy, gdy przygotowujemy kolację albo lunch do pracy.
Idealną propozycją jest sałatka z buraków, która łączy słodycz i kwaśny smak, jest też soczysta i chrupka. Jeśli kupimy ugotowane buraczki, jej zrobienie nie zajmie nam dłużej, niż 10-15 minut. Z gotowaniem lub pieczeniem buraczków sprawa wygląda inaczej - trzeba je przygotować wcześniej - można upiec buraczki rano, gdy szykujemy się do pracy, a wieczorem zrobić z nich sałatkę na kolację. W zależności od tego, czy lubicie kozi ser, czy raczej nie przepadacie za jego smakiem, jako składnik można wykorzystać fetę albo dowolny ser pleśniowy.
Przepis na zdrową, pełną antyoksydantów sałatkę z pieczonych buraków, koziego sera i orzechów włoskich
Składniki (dla 2-3 osób):
- 2-3 średnie buraki (najlepiej upieczone w folii lub ugotowane)
- garść rukoli lub szpinaku baby, mogą być też młode listki buraczków wymieszane z sałatą
- 50-70 g sera koziego (można zastąpić fetą lub serem pleśniowym)
- 1 garść orzechów włoskich (uprażonych na suchej patelni)
- 1 małe jabłko lub gruszka (dla słodyczy)
- kilka ziaren granatu lub suszonej żurawiny (opcjonalnie)
Sos winegret:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli i pieprzu
- ewentualnie odrobina musztardy dijon
Przygotowanie:
- Buraki upiecz w folii aluminiowej w 180°C przez ok. 45-60 minut (aż będą miękkie) lub użyj gotowanych.
- Po ostudzeniu obierz je i pokrój w kostkę lub cienkie półplasterki.
- Jabłko/gruszkę pokrój w cienkie plasterki.
- W dużej misce wymieszaj rukolę, buraki, owoce i orzechy.
- W osobnej miseczce połącz składniki sosu i dokładnie wymieszaj.
- Polej sałatkę sosem, delikatnie wymieszaj.
- Na koniec pokrusz kozi ser i posyp granatem lub żurawiną.
Jeśli chcesz dodać więcej białka (polecamy!) dorzuć ciecierzycę lub quinoę. W wersji zimowej do sałatki świetnie pasują też pomarańcze zamiast jabłka. Zamiast koziego sera możesz użyć twarożku ziołowego lub fety albo ulubionego sera pleśniowego.
Smacznego!
A jeśli lubicie gotować i szukacie ciekawych przepisów, mnóstwo inspiracji czeka na was w kuchni programu "halo tu polsat". Od piątku do niedzieli, od godz. 8.00 nasze szefowe i szefowie kuchni prezentują genialne przepisy na przepyszne potrawy. Bądźcie z nami!
Zobacz też: