Śniadaniowe pasty kanapkowe z rybką. Świetnie smakują i nie wymagają wielu składników
Karolina Szydłak
Teraz czas na rybkę! Jeżeli masz dosyć monotonnych śniadań i kolacji, to mamy dla Ciebie ciekawe alternatywy na smaczne posiłki. Przedstawiamy przepisy na proste pasty kanapkowe, których głównym składnikiem są ryby. Ich zaletą jest nie tylko pyszny smak, ale również szybki czas przygotowania. Zrobisz je wszystkie krócej niż w 10 minut.
Ryby coraz rzadziej pojawią się w codziennej diecie Polaków. Warto to zmienić, ponieważ ich regularne spożywanie jest korzystne dla funkcjonowania całego organizmu.
Ryby są głównym źródłem kwasów omega-3 w diecie. Dostarczają pełnowartościowego białka oraz wielu składników mineralnych w tym selenu, potasu i żelaza. Ryby to także bogactwo wielu potrzebnych witamin — D, B12, A oraz E.
Pasta z tuńczykiem, białym twarogiem, cebulką i prażonym słonecznikiem
Najprostsze rozwiązania i pomysły często są tymi najlepszymi. Pyszną propozycją pasty na kanapkę jest połączenie tuńczyka, twarogu oraz czerwonej cebuli. Przygotowanie takiego smarowidła nie jest zbyt czasochłonne i nie wymaga dużo pracy. Wystarczy widelcem rozgnieść w misce kawałek dobrego twarogu - może być np. półtłusty. Następnie trzeba dodać odsączonego tuńczyka z puszki oraz pokroić na desce cebulkę. Wszystkie składniki należy dokładnie ze sobą wymieszać, dodać sól, pieprz oraz kilka kropel oliwy z oliwek.
Na koniec, warto jeszcze podsmażyć na patelni słonecznik i posypać nim pastę. Dzięki temu całość zyska zupełnie inny smak i aromat.
Gotową pastę najlepiej podawać ze świeżym pieczywem np. mocno wypieczoną pajdą chleba.
Pasta z makreli, jajek i ogórków kiszonych. Z dodatkiem szczypiorku i pieprzu
Kluczowym składnikiem większości past jest jajko. Jednak, aby wzbogacić smak, warto dodać do masy więcej produktów. Idealną propozycją na śniadanie jest pasta jajeczna z makrelą i ogórkami kiszonymi. Sposób przygotowania jest bardzo prosty i szybki. Wystarczy ugotować trzy jajka na twardo i posiekane w kosteczkę wrzucić do miski. Następnie należy dokładnie obrać świeżą makrelę - usunąć ogon i kręgosłup, a widelcem powybierać na talerz kawałki ryby bez ości. Kolejnym etapem jest pokrojenie w małą kosteczkę na desce dwóch, średnich rozmiarów ogórków kiszonych.
Do miski, gdzie znajdują się jajka, należy wsypać resztę składników, dodać łyżkę stołową majonezu i łyżeczkę musztardy. Następnie rozgnieć wszystkie składniki widelcem i dokładnie ze sobą wymieszać, dodać sól i pieprz. Na koniec polecamy wzbogacić smak pasty szczypiorkiem. Gotowe!
Jeśli chcesz, aby Twoja pasta była bardziej kremowa, to warto dodać jeszcze dwie duże łyżki jogurtu naturalnego, a na koniec wszystkie składniki ze sobą zblendować.
Łososiowo pasta w orientalnym stylu z wasabi i awokado
Łosoś jest uznawany za jedną z najzdrowszych ryb. Oczywiście pod warunkiem, że pochodzi ze sprawdzonego źródła.
Fajną propozycją śniadaniową jest pasta z wędzonego łososia z awokado i wasabi. Jej przygotowanie jest łatwe i wcale nie wymaga dużo czasu. Na początek należy drobno pokroić około 150 - 200 gramów wędzonego łososia oraz przekroić dojrzałe awokado na dwie części, obrać jedną połówkę (pestkę należy zostawić w drugiej części owocu) i również pokroić ją drobno na desce. Awokado warto skropić kilkoma kroplami cytryny. Doda to pewnej kwasowości i genialnie połączy się z resztą składników.
W misce należy wymieszać wasabi z jogurtem typu greckiego (około połowa małego opakowania). Jeśli wasabi będzie dla Ciebie za ostre, to polecamy zastąpić go chrzanem. Dodać sól, pieprz, kilka kropel sosu sojowego oraz pokrojonego wcześniej łososia i awokado. Wszystko trzeba rozgnieść widelcem i dokładnie ze sobą wymieszać.
Pastę można podawać również z białym sezamem na wierzchu. Smacznego!
Zobacz też: