Włoska uczta dla zmysłów, czyli chrupiąca focaccia z krewetkami

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Chrupiąca i aromatyczna focaccia z krewetkami od Martina Castro to prostota w eleganckim wydaniu. Kosztując tego dania, przygotuj się na kulinarną podróż po słonecznej Italii, gdzie każdy kęs to wspomnienie zapachu morskiej bryzy i włoskiego dolce vita.

Chrupiąca focaccia
Chrupiąca focaccia 123RF/PICSEL

Chrupiąca focaccia z krewetkami. To prostota z morskim akcentem

Focaccia to jeden z symboli włoskiej tradycji kulinarnej. Złociste, lekko chrupiące pieczywo kryje w sobie zapach ziół i oliwy. Warto wspomnieć, że w zależności od danego regionu Italii, można skosztować różnych wersji focacci. Od cienkiej i chrupiącej, po puszystą, która zazwyczaj jest obficie polana dobrej jakości oliwą.

Dziś w ''halo tu polsat'' szef kuchni, Martin Castro zaproponował smakowite połączenie - focacci z.... krewetkowymi kotlecikami. Dzięki temu powstała pyszna i wyrafinowana w smaku przystawka, która może być także szybką i chrupiącą przekąską.

Chrupiąca focaccia z krewetkami od Martina Castro

Składniki: 

  • 1kg surowych krewetek 16/20 z ogonkiem 
  • 1 pęczek kolendry
  • 2 łyżki sosu sojowego (jasny)
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 2-3 awokado hass miękkie (ciemne, nie powinno być zielone)
  • 1 małe opakowanie serka śmietankowego
  • 1 sałata rzymska

Dodatkowo:

  • wykałaczki do kanapek

Sposób przygotowania: 

Na początek musisz zmielić w blenderze mięso z ogonów krewetek. Dopraw wszystko posiekaną kolendrą oraz sosem sojowym i imbirem. Następnie uformuj z mięsa małe kotleciki i usmaż je na rozgrzanej patelni.

W międzyczasie przekrój focaccię na pół, jedną połowę posmaruj serkiem śmietankowym, dodaj listek sałaty rzymskiej oraz pokrojone w plastry awokado. Na koniec połóż na pieczywo usmażone kotleciki krewetkowe. Drugą połowę focacci również posmaruj serkiem, a następnie zamknij kanapkę. Smacznego!

Zobacz też:

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas