Włoska uczta dla zmysłów, czyli chrupiąca focaccia z krewetkami
Karolina Szydłak
Chrupiąca i aromatyczna focaccia z krewetkami od Martina Castro to prostota w eleganckim wydaniu. Kosztując tego dania, przygotuj się na kulinarną podróż po słonecznej Italii, gdzie każdy kęs to wspomnienie zapachu morskiej bryzy i włoskiego dolce vita.
Chrupiąca focaccia z krewetkami. To prostota z morskim akcentem
Focaccia to jeden z symboli włoskiej tradycji kulinarnej. Złociste, lekko chrupiące pieczywo kryje w sobie zapach ziół i oliwy. Warto wspomnieć, że w zależności od danego regionu Italii, można skosztować różnych wersji focacci. Od cienkiej i chrupiącej, po puszystą, która zazwyczaj jest obficie polana dobrej jakości oliwą.
Dziś w ''halo tu polsat'' szef kuchni, Martin Castro zaproponował smakowite połączenie - focacci z.... krewetkowymi kotlecikami. Dzięki temu powstała pyszna i wyrafinowana w smaku przystawka, która może być także szybką i chrupiącą przekąską.
Chrupiąca focaccia z krewetkami od Martina Castro
Składniki:
- 1kg surowych krewetek 16/20 z ogonkiem
- 1 pęczek kolendry
- 2 łyżki sosu sojowego (jasny)
- 1 łyżka posiekanego imbiru
- 2-3 awokado hass miękkie (ciemne, nie powinno być zielone)
- 1 małe opakowanie serka śmietankowego
- 1 sałata rzymska
Dodatkowo:
- wykałaczki do kanapek
Sposób przygotowania:
Na początek musisz zmielić w blenderze mięso z ogonów krewetek. Dopraw wszystko posiekaną kolendrą oraz sosem sojowym i imbirem. Następnie uformuj z mięsa małe kotleciki i usmaż je na rozgrzanej patelni.
W międzyczasie przekrój focaccię na pół, jedną połowę posmaruj serkiem śmietankowym, dodaj listek sałaty rzymskiej oraz pokrojone w plastry awokado. Na koniec połóż na pieczywo usmażone kotleciki krewetkowe. Drugą połowę focacci również posmaruj serkiem, a następnie zamknij kanapkę. Smacznego!
Zobacz też: