Wigilijny kulebiak z karpiem i grzybami w przepisie Jurka Sobieniaka. Pyszny i efektowny

Beata Maj

Beata Maj

Jest nie tylko bardzo smaczny, ale i bardzo efektowny - pokrojony kulebiak pięknie prezentuje się na wigilijnym stole. Szef Jurek Sobieniak proponuje w "halo tu polsat" wersję ciasta bez drożdży - równie smaczną, ale mniej pracochłonną. W farszu w rolach głównych występuje zaś nie kapusta, ale mięso z karpia oraz pieczarki.

Kulebiak wigilijny
Kulebiak wigilijny123RF/PICSEL

Czym jest kulebiak?

Choć sama potrawa jest pochodzenia słowiańskiego, nazwa "kulebiak" wywodzi się od niemieckiego słowa "Kohleback", które oznacza ciasto nadziewane kapustą. Kulebiak to nic innego jak duży, pieczony pieróg, który ma kształt spłaszczonego walca. Jest robiony z ciasta drożdżowego albo półkruchego, nadziewany farszem - mięsnym, rybnym albo warzywnym. W kuchni polskiej kulebiak najczęściej bywa nadziewany kapustą. Ciekawostką jest fakt, że przyrządzany na Lubelszczyźnie "Kulebiak generałowej Kickiej" z warzywno-mięsnym farszem został wpisany we wrześniu 2009 na listę polskich produktów tradycyjnych.

Przejdźmy zatem do przepisu Jurka Sobieniaka, który w kuchni "halo tu polsat" przygotował kulebiaka z farszem z ryby i grzybów.

Wigilijny kulebiak z farszem z karpia i pieczarek w przepisie Jurka Sobieniaka

Składniki:

  • Ser biały półtłusty 300 g
  • Masło 300 g
  • Mąka pszenna 450 g
  • 3 żółtka
  • Sól - 1 łyżka stołowa
  • Tymianek - 1 łyżeczka
  • 200g kwaśnej śmietany 18%


Składniki na farsz:

  • 1 filet z karpia lustrzenia
  • 200 g pieczarek
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 pęczek dymki lub szczypiorku
  • Sól, pieprz z młynka

Przygotowanie ciasta:

Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto - aby łatwiej było zagnieść, zimne masło ścieramy na grubych oczkach tarki. Gotowe ciasto, lekko spłaszczone wkładamy zawinięte w papier pergaminowy do lodówki, aby się ściągnęło. Gotowe ciasto układamy pomiędzy dwa papiery pergaminowe i wałkujemy na 0,5 cm placek.

Przygotowanie farszu:
Najpierw mielimy pieczarki na grubym oczku. Przemielone pieczarki lekko solimy mieszamy i odstawiamy na gazie lub tetrze na 10 minut, następnie mocno odciskamy całą wodę. Filet mielimy na średnim oczku jednokrotnie i mieszamy z odsączonymi pieczarkami, doprawiamy posiekanym szczypiorkiem, solą, pieprzem do uzyskania gęstej, klejącej się masy. Gotową masę wykładamy na rozwałkowany placek, zawijamy przez papier pergaminowy tak, aby powstał cukierek. Wkładamy do keksówki i pieczemy 45 do 50 min w 195° w termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Gotowy kulebiak podajemy z kwaśną śmietaną.

Smacznego!

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas