To śniadanie aż chce się celebrować. Zielona szakszuka z awokado w przepisie Ewy Wachowicz

Redakcja
Szakszuka jest daniem pochodzącym z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, prawdopodobnie z Tunezji albo Jemenu. Jest prosta w wykonaniu, idealnie nadaje się na śniadanie, które możemy celebrować nieco dłużej. W oryginalnym przepisie szakszuka składa się z pomidorów, papryki i cebuli przyprawionych kuminem, w których gotuje się jajka na patelni. Przed podaniem posypuje się danie świeżą kolendrą.

Ewa Wachowicz proponuje dziś w "halo tu polsat" zieloną, iście wiosenną wersję szakszuki. Znajdziemy w niej zarówno rzodkiewkę, jak i szpinak oraz awokado. Sami przyznacie, że to idealny wręcz przepis na sycące i pyszne wiosenne śniadanie.
W "halo tu polsat" zielona szakszuka z awokado według Ewy Wachowicz
Składniki:
- 4 - jajka
- 1 - cebula
- 5 rzodkiewek
- 3 ząbki - czosnku
- 1 łyżka - masła klarowanego
- garść świeżego szpinaku
- kilka pomidorków koktajlowych
- sól
- pieprz
- szczypta mielonego kuminu
Do podania:
- ½ - awokado
- sok z cytryny
- szczypiorek
Opis przygotowania:
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle. Dorzucić posiekany czosnek. Podsmażyć. Dodać szpinak, przyprawić solą i kuminem. Dorzucić przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wymieszać i smażyć przez chwilę. Wybić jajka. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć i poczekać, aż białko się zetnie. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, łyżką wyjąć miąższ, pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny. Ułożyć na jajkach. Posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem i od razu podawać.
Smacznego!
Zobacz też: