​To śniadanie aż chce się celebrować. Zielona szakszuka z awokado w przepisie Ewy Wachowicz

Redakcja

Redakcja

Szakszuka jest daniem pochodzącym z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, prawdopodobnie z Tunezji albo Jemenu. Jest prosta w wykonaniu, idealnie nadaje się na śniadanie, które możemy celebrować nieco dłużej. W oryginalnym przepisie szakszuka składa się z pomidorów, papryki i cebuli przyprawionych kuminem, w których gotuje się jajka na patelni. Przed podaniem posypuje się danie świeżą kolendrą.

Zielona szakszuka
Zielona szakszukaAKPA

Ewa Wachowicz proponuje dziś w "halo tu polsat" zieloną, iście wiosenną wersję szakszuki. Znajdziemy w niej zarówno rzodkiewkę, jak i szpinak oraz awokado. Sami przyznacie, że to idealny wręcz przepis na sycące i pyszne wiosenne śniadanie.

W "halo tu polsat" zielona szakszuka z awokado według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 4 - jajka 
  • 1 - cebula 
  • 5 rzodkiewek 
  • 3 ząbki - czosnku 
  • 1 łyżka - masła klarowanego 
  • garść świeżego szpinaku 
  • kilka pomidorków koktajlowych 
  • sól 
  • pieprz 
  • szczypta mielonego kuminu 

Do podania:

  • ½ - awokado 
  • sok z cytryny 
  • szczypiorek 

Opis przygotowania:

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle. Dorzucić posiekany czosnek. Podsmażyć. Dodać szpinak, przyprawić solą i kuminem. Dorzucić przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wymieszać i smażyć przez chwilę. Wybić jajka. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć i poczekać, aż białko się zetnie. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, łyżką wyjąć miąższ, pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny. Ułożyć na jajkach. Posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem i od razu podawać.

Smacznego!

Zobacz też: