Świąteczne pierniczki dla dzieci bez miodu i cukru. Sprawdzony przepis od mamy dietetyczki
Beata Łajca
Pierwsze święta z dzieckiem są wyjątkowe, ale przysparzają nieco trudności. Bo co tu podać takiemu brzdącowi, gdy wszyscy na Wigilii zajadają się karpiem i pierniczkami? Z karpia, tego smażonego, lepiej zrezygnować, ale pierniczki z naszego przepisu są bezpieczne nawet dla maluchów, które jeszcze nie skończyły roku. A w dodatku ich przygotowanie jest jeszcze łatwiejsze niż w przypadku tych tradycyjnych.
Święta najbardziej magiczne są dla najmłodszych gości zasiadających przy wigilijnym stole. Nieco więcej zmartwienia mają ich mamy, bo wiele tradycyjnych dań nie nadaje się do spożycia przez maluchy. I nie chodzi tylko o grzyby czy smażoną rybę. Dzieci, które nie mają jeszcze ukończonych 12. miesięcy, nie powinny jeść miodu, który jest jednym z głównych składników tradycyjnych pierniczków, ani cukru, który również w nich występuje. Ekspertka "halo tu polsat", Michalina Klukowska, dietetyczka kliniczna prowadząca na Instagramie konto "U Wojtusia na talerzu", przygotowała dla nas przepis na świąteczne wypieki bezpieczne nawet dla najmłodszych. Będą smakowały także dorosłym, zwłaszcza tym na diecie. Ciasto przygotowuje się w mgnieniu oka, a jego aromat unosi się po całym domu.
Pierniczki dla dzieci bez miodu i cukru z przepisu dietetyczki Michaliny Klukowskiej
Składniki:
- 10 daktyli bez pestek
- 65 g rozpuszczonego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka przyprawy po piernika bez cukru i mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka kakao lub łyżeczka karobu
- 250 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
Przygotowanie:
Zacznij od zalania daktyli 100 ml wody - potrzebują około pół godziny, żeby dobrze namięknąć. Po tym czasie zmiksuj je razem z wodą na gęsty mus. Przelej go do miski, dodaj masło, jajko, kakao lub karob i przyprawę piernikową. Później dodaj mąkę i wyrób na gładkie, jednolite ciasto. Nie chowaj go do lodówki, tylko od razu rozwałkuj na cienki placek i wytnij kształty foremkami do ciastek - wyjdzie ich około 35 sztuk, w zależności od wielkości. Pierniczki połóż na blasze i piecz około 8-10 minut (zależy od grubości) w temperaturze 180 stopni. Gotowe!
Ostudzone pierniczki warto, oczywiście, pięknie udekorować. W studio "halo tu polsat" nasza ekspertka pokazuje, jak to zrobić zdrowo - lukrem farbowanym sokiem, orzechami, suszonymi jabłkami i liofilizowanymi owocami. Żaden maluch się nie oprze!
Zobacz też: