To idealny deser na jesień. Przygotuj pyszne ciasteczka według przepisu mistrzyni cukiernictwa
Karolina Szydłak
Dziś w ''halo tu polsat'' zapachniało pysznymi wypiekami. Joanna Profus, mistrzyni cukiernictwa przygotowała aromatyczne i smaczne ciasteczka, które będą idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Zaproponowane przez nią przepisy na maślane i kruche wypieki nie wymagają wielu składników i są bardzo szybkie w przygotowaniu.
Jesienią warto rozpieszczać się słodkościami. Z tym wypiekiem poradzi sobie każdy
Mistrzyni cukiernictwa, Joanna Profus zdradziła dziś w ''halo tu polsat'' przepisy na obłędnie pyszne ciasteczka, które rozpływają się w ustach. To wyjątkowe wypieki, których smak przypomina czasy dzieciństwa.
Jesteśmy przekonani, że zarówno maślane jak i kruche ciasteczka wyciskane przypadną do gustu wszystkim smakoszom słodkości.
Składniki potrzebne do przygotowania maślanych ciasteczek
Kruche ciastka maślane:
- 400 g mąki pszennej (typ 550)
- 120 g drobnego cukru
- 1 szczypta soli
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- skórka z jednej cytryny
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 3 żółtka
- 250 g masła
Sposób przygotowania maślanych ciasteczek:
Na początek należy mąkę przesiać na stolnicę i w środku zrobić wgłębienie. Następnie wsypać cukier, sól, dodać otartą skórkę z cytryny, cukier wanilinowy, żółtka, kwaśną śmietanę oraz dodać pokrojone na małe kawałki masło. Z podanych składników trzeba zagnieść kruche ciasto i uformować z niego kulę, zawinąć w folię i odstawić na 2 godziny do lodówki.
Ciasto należy rozwałkować na 4-6 mm grubości i wykroić ciastka. Pieczenie powinno być w temperaturze 180 stopni, około 12-15 minut na złoty kolor. Smacznego!
Składniki potrzebne do przygotowania kruchych ciastek wyciskanych
Kruche ciastka wyciskane:
- 300 g masła
- 250 g cukier puder
- 125 g mąki ziemniaczanej
- 180 ml mleka
- 1 szczypta soli
- skórka z cytryny
- 500 g mąki pszennej (typ 550)
Sposób przygotowania ciasteczek:
Należy utrzeć masło z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną na gładką masę (warto uważać, aby nie napowietrzać masy). Następnie trzeba dodać mleko, sól, skórkę z cytryny i na koniec przesianą mąkę. Całość wymieszać.
Jeżeli ciasto jest zbyt gęste to trzeba dolać trochę mleka. Na koniec ciastka powinno się wycisnąć maszynką lub rękawem cukierniczym bezpośrednio na blachę do pieczenia. Piec w temperaturze 190 stopni około 12-15 minut na złoty kolor. Smacznego!
Zobacz też: