Smak wakacji z dawnych lat. Domowa lemoniada i oranżada z przepisu babci
Pamiętasz smak domowej lemoniady i oranżady, którą babcia robiła na wakacje? Bez chemii i sztucznych barwników - tylko kilka prostych składników i prawdziwe orzeźwienie. Dziś, gdy półki uginają się od kolorowych napojów, te przepisy wracają do łask. I dobrze, bo smak dzieciństwa zawsze wygrywa z produktem z marketu.

Coraz częściej sięgamy po proste, dobrze znane smaki z przeszłości. Wielu z nas z sentymentem wraca do domowych klasyków z czasów PRL-u, które królowały w kuchniach naszych mam i babć. Dziś te tradycyjne przepisy to idealny sposób na umilenie sobie popołudnia i poczęstowanie gości czymś naprawdę smacznym i pozbawionym chemii.
Pyszna i orzeźwiająca lemoniada z przepisu babci
Lato to czas, kiedy nasz organizm potrzebuje wsparcia i naturalnej dawki energii. W upalne dni (i nie tylko) doskonale sprawdzi się pyszna, orzeźwiająca lemoniada z dodatkiem miodu, która umili każde popołudnie i przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Składniki na tradycyjną lemoniadę z przepisu babci:
- 4 duże cytryny
- niecała szklanka cukru (możesz zmniejszyć do 1/2 szklanki)
- łyżeczka miodu
- 3 plasterki cytryny do dekoracji
- kostki lodu
- kilka listków świeżej mięty
Sposób przygotowania:
Przygotuj duży garnek i wyciśnij do niego sok z 4 cytryn. Następnie dodaj cukier oraz łyżeczkę miodu i zalej wszystko litrem wody. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż cukier i miód całkowicie się rozpuszczą - nie doprowadzaj jednak do wrzenia. Odstaw syrop do wystudzenia. Przelej go do dzbanka, dolej resztę zimnej wody i dodaj plasterki cytryny. Wstaw lemoniadę do lodówki na co najmniej godzinę, aby dobrze się schłodziła. Podawaj z lodem i świeżą miętą. Smacznego!
Sentymentalny powrót do smaków dzieciństwa. Domowa oranżada jak z PRL-u
W czasach PRL-u oranżada była nieodłącznym elementem rodzinnych spotkań, działkowych imprez i letnich wycieczek. Serwowana w szklanych butelkach lub przygotowywana w domach, z prostych składników, była symbolem beztroskich wakacji i wspólnych chwil przy stole. Dziś sklepy kuszą ogromnym wyborem kolorowych napojów gazowanych, ale to właśnie domowa oranżada wciąż smakuje zupełnie inaczej - naturalnie, bez sztucznej chemii i z nutką sentymentu do dawnych lat.
Składniki na domową oranżadę:
- 1 litr wody gazowanej
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciśniętego)
- 1 łyżka soku z cytryny
- plasterki pomarańczy lub cytryny do dekoracji
- kilka listków świeżej mięty
- kostki lodu
Sposób przygotowania:
Do dużego dzbanka wsyp cukier i wlej świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy oraz cytryny. Mieszaj energicznie, aż cukier częściowo się rozpuści. Powoli wlej wodę gazowaną, delikatnie mieszając, aby napój nie stracił bąbelków. Dodaj plasterki pomarańczy lub cytryny oraz kilka listków świeżej mięty. Na koniec wrzuć kostki lodu i odstaw na kilka minut, by smaki się połączyły. Serwuj schłodzoną, najlepiej w szklankach z grubego szkła - jak za dawnych lat.
Zobacz też: