Skuś się na królewskie śniadanie. Te jajka poszetowe z awokado smakują genialnie
Karolina Szydłak
Dziś w "halo tu polsat" serwujemy danie, które mogłoby być podawane nawet w pałacu. Mowa o jajkach poszetowych podawanych na świeżym croissancie. Jeśli masz dosyć monotonnych śniadań i chcesz zjeść naprawdę smaczny i sycący posiłek, to propozycja od Łukasza Budzika będzie dla Ciebie idealnym rozwiązaniem.
Jajko poszetowe, czyli po prostu jajko w koszulce
Dla wielu nazwa jajka poszetowe może brzmieć obco i skomplikowanie. Nie ma co się jednak zrażać. Tak naprawdę chodzi o jajka w koszulce. Charakteryzują się one płynnym żółtkiem otulonym przez ścięte białko. Jajko poché (z języka francuskiego) można serwować jako osobne danie lub dodatek do pieczywa i warzyw.
Chcąc doprecyzować, dzisiejszą propozycją śniadaniową od Łukasza Budzika są jajka poszetowe ze świeżym croissantem, awokado oraz wędzonym łososiem. Dzięki połączeniu tych składników powstało niesamowicie wyraziste i smaczne danie, które dodatkowo bardzo elegancko wygląda. Gwarantujemy, że ten przepis zrobi Ci dzień!
Składniki potrzebne do przygotowania jajek poszetowych na croissancie
Podane proporcje wystarczą na przygotowanie 4 porcji.
- 4 croissanty
- 200 g wędzonego łososia
- 2 dojrzałe avocado
- 1 cytryna
- 8 świeżych jajek w rozmiarze L
- 500 ml octu spirytusowego
- sól
- pieprz
- 150 ml białego wina
- 1 szalotka
- 1 liść laurowy
- pieprz ziarnisty
- musztarda Dijon (może być sarepska)
- 50 ml białego octu winnego
- 500 g masła klarowanego
- 1 pęczek drobnego szczypiorku
- 1 tacka mikrosiewek rzodkiewki japońskiej
Sposób przygotowania jajek poszetowych według przepisu Łukasza Budzika
Na początek zacznij od przycięcia croissanta od góry, tak, aby wypiek mógł stać odwrotnie (do góry nogami). Wlej do rondla białe wino, obierz i pokrój na cienkie plastry szalotkę i dodają ją do wina razem z paroma ziarnami pieprzu. Zredukuj ilość płynu do 40 ml. Następnie przekrój na pół dojrzałe avocado, wyciągnij pestkę, ponacinaj je krzyżowo, wyjmij miąższ i ugnieć odrobinę owocu widelcem. Dodaj sok z cytryny, sól, pieprz i ostaw wszystkie składniki na potem.
Teraz zajmij się wędzonym łososiem, który musisz delikatnie posiekać, to samo zrób ze szczypiorkiem (na innej desce). Do szerokiego garnka nalej wody, dodaj ocet spirytusowy, posól i doprowadź płyn do delikatnego wrzenia. Następnie wrzuć do miski 4 żółtka, zacznij je ubijać trzepaczką, dodaj łyżkę musztardy, sok z połowy cytryny, 20 ml octu z białego wina oraz redukowane wino i szczyptę soli. Wszystkie składniki zacznij ubijać trzepaczką w kąpieli wodnej, a gdy podwoją objętość, zacznij dodawać ciepłe masło klarowane (jednocześnie cały czas mieszając). Po chwili odstaw miskę w ciepłe miejsce i przejdź do ugotowania jajek w wodzie z octem (wybijając je jedno po drugim i gotując przez około 3 minuty). Na koniec, na ciepłą patelnię połóż croissanty, wyłóż na nie avocado, kiełki rzodkiewki, łososia, dwa jajka poché oraz sos holenderski z drobno posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Zobacz też: