Skuś się na królewskie śniadanie. Te jajka poszetowe z awokado smakują genialnie

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Jajko poszetowe na croissancie
Jajko poszetowe na croissancieDariusz GałązkaAKPA

Jajko poszetowe, czyli po prostu jajko w koszulce

Składniki potrzebne do przygotowania jajek poszetowych na croissancie

  • 4 croissanty 
  • 200 g wędzonego łososia  
  • 2 dojrzałe avocado 
  • 1 cytryna 
  • 8 świeżych jajek w rozmiarze L 
  • 500 ml octu spirytusowego
  • sól
  • pieprz   
  • 150 ml białego wina  
  • 1 szalotka  
  • 1 liść laurowy  
  • pieprz ziarnisty  
  • musztarda Dijon (może być sarepska)  
  • 50 ml białego octu winnego
  • 500 g masła klarowanego
  • 1 pęczek drobnego szczypiorku 
  • 1 tacka mikrosiewek rzodkiewki japońskiej

Sposób przygotowania jajek poszetowych według przepisu Łukasza Budzika