Sernik na kruchym spodzie z dodatkiem sosu malinowego. Z przepisu Karoliny Stolarskiej-Bigos zawsze wychodzi
Serniki królują w rankingach deserów. Uwielbiamy je, chociaż przygotowanie idealnego, odpowiednio lekkiego i kremowego, wcale nie jest takie proste. Miłośnicy wypieków zwykle miewają też problem z tym, jak upiec sernik, żeby nie opadł. Karolina Stolarska-Bigos ma na to idealny sposób. Jej prosty sernik z wiaderka, na delikatnym kruchym spodzie, z dodatkiem malinowego sosu, smakuje jak z najlepszej cukierni, jest prosty w wykonaniu, a przygotowany zgodnie z jej zaleceniami, będzie zachwycał także wyglądem.

Prosty sernik na kruchym spodzie z sosem malinowym z przepisu Karoliny Stolarskiej-Bigos
Podane proporcje składników zostały obliczone na sernik przygotowywany w formie o średnicy 22 cm.
Kruche ciasto:
- 120 g zimnego masła
- 3 żółtka
- 250 g mąki
- 2 łyżki cukru pudru
Masa serowa:
- 1 kg twarogu mielonego z wiaderka
- 200 g cukru
- 4 jajka L
- 100 ml śmietanki 30%
- 40 g proszku budyniowego
- esencja waniliowa
Sos malinowy:
- 300 g malin (świeżych lub mrożonych)
- łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki skrobi
Przygotowanie:
Masło, cukier i mąkę posiekaj nożem na stolnicy. Dodaj żółtka i wyrób gładkie ciasto. Zawiń je w folię i schowaj do lodówki przynajmniej na pół godziny. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na spód zetrzyj na grubych oczkach tarki dobrze schłodzone ciasto. Piecz około 10 minut, a potem odstaw do wystudzenia.
W tym czasie przygotuj masę serową. Wszystkie składniki przełóż do misy miksera i zmiksuj krótko. Wylej na kruchy spód, gdy ten będzie już chłodny. Do piekarnika wstaw naczynie z gorącą wodą, o poziom niżej, niż samo ciasto. Sernik piecz z opcją grzania góra dół przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz kolejne 90 minut. Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, nie wyciągając jeszcze gotowego ciasta.
W tym czasie przygotuj sos malinowy. Maliny podgrzej z cukrem na niewielkim ogniu, aż puszczą sok. Skrobię wymieszaj w odrobinie wody i dolej do malin. Gotuj przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Gdy sernik wystygnie, podawaj z gorącym sosem. Możesz udekorować świeżymi malinami. Smacznego!
A jeśli lubicie gotować i szukacie ciekawych przepisów, mnóstwo inspiracji czeka na Was w kuchni programu "halo tu polsat". Od piątku do niedzieli, od godz. 8.00 nasze szefowe i szefowie kuchni prezentują genialne przepisy na przepyszne potrawy. Bądźcie z nami!
Zobacz też:






