Rozgrzewająca zupa warzywna z pulpecikami wołowo-wieprzowymi i makaronem orzo od Mateusza Gesslera

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Rozgrzewająca zupa z klopsikami
Rozgrzewająca zupa z klopsikami 123RF/PICSEL

Zupa warzywna z pulpecikami od Mateusza Gesslera

  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 100 g selera korzeniowego
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 300 g bakłażana w kostkę
  • 300 g cukinii w półplastry
  • 300 g kolorowej papryki w kostkę
  • 2-2,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 100-150 g makaronu orzo
  • 60 g oliwy z oliwek
  • koncentrat pomidorowy do smaku
  • 400 g czarnych oliwek krojonych z zalewą
  • sól, pieprz, liść laurowy, zioła prowansalskie, ziele angielskie - do smaku
  • świeża bazylia - do podania
  • 1 kg mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
  • 2 małe jajka
  • 2-3 łyżki bułki tartej (lub namoczonej i odciśniętej czerstwej bułki)
  • sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, suszony lubczyk - do smaku
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?