Przepyszne i przepiękne, czyli buraczane risotto z pleśniowym serem według Mateusza Gesslera
Smak nawet najbardziej klasycznego risotto jest niepowtarzalny. Jeśli jednak dołożymy do niego delikatność śmietankowego serka oraz wyjątkowy aromat sera z niebieską pleśnią, a na dodatek dorzucimy do całości buraki, otrzymamy danie idealne. Przygotowanie zajmie zaledwie kilka kroków, jednak efekt zachwyci nie tylko aromatem, ale i kolorem.
Buraczane risotto z pleśniowym serem
Składniki:
- 150 gramów sera z niebieską pleśnią
- 200 gramów kremowego serka śmietankowego
- 1600 mililitrów warzywnego buliony
- 2 szalotki
- 450 gramów gotowanych buraków
- 2 ząbki czosnku
- 50 mililitrów oliwy
- 150 gramów masła
- 360 gramów ryżu do risotto (na przykład arborio)
- 160 mililitrów białego wytrawnego wina
- 50 gramów natki pietruszki
- 250 gramów parmezanu
- 10 gramów czarnuszki
- 2 gałązki świeżego tymianku
- naturalny zakwas buraczany
- sól, pieprz
- kiełki groszku
- jadalne kwiaty
Sposób przygotowania:
Buraki pokroić w kostkę o boku długości około 1 centymetra, szalotkę i natkę pietruszki posiekać, zaś czosnek pociąć w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzać oliwę, a następnie zeszklić cebulę z czosnkiem, uważając jednocześnie, by się nie przypaliły. Dorzucić ryż, chwilę prażyć, po chwili zaś zalać winem i odparować. Wstępnie doprawić solą i pieprzem.
Podlać ciepłym (co istotne) bulionem, tak, aby delikatnie przykrył ryż - powtarzać tę czynność przez około 18 minut aż do miękkości ryżu i odparowania płynu.
W połowie tego czasu dodać pokrojone w kostkę buraki, a kiedy ryż będzie już niemal miękki dodać do smaku zakwas, jak również ser i serek. Wmieszać do połączenia składników i zagęścić delikatnie masłem.
Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać pietruszkę i wymieszać. Risotto przełożyć na głęboki talerz i przyozdobić kiełkami groszku oraz jadalnymi kwiatami.