Przepyszne i przepiękne, czyli buraczane risotto z pleśniowym serem według Mateusza Gesslera

Buraczane risotto z serem pleśniowym
Buraczane risotto z serem pleśniowymEuzebiusz NiemiecAKPA

Buraczane risotto z pleśniowym serem

  • 150 gramów sera z niebieską pleśnią 
  • 200 gramów kremowego serka śmietankowego 
  • 1600 mililitrów warzywnego buliony 
  • 2 szalotki 
  • 450 gramów gotowanych buraków 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 50 mililitrów oliwy 
  • 150 gramów masła 
  • 360 gramów ryżu do risotto (na przykład arborio) 
  • 160 mililitrów białego wytrawnego wina 
  • 50 gramów natki pietruszki 
  • 250 gramów parmezanu 
  • 10 gramów czarnuszki 
  • 2 gałązki świeżego tymianku 
  • naturalny zakwas buraczany 
  • sól, pieprz 
  • kiełki groszku   
  • jadalne kwiaty