Przepyszne i przepiękne, czyli buraczane risotto z pleśniowym serem według Mateusza Gesslera

Kamil Olek

Kamil Olek

Smak nawet najbardziej klasycznego risotto jest niepowtarzalny. Jeśli jednak dołożymy do niego delikatność śmietankowego serka oraz wyjątkowy aromat sera z niebieską pleśnią, a na dodatek dorzucimy do całości buraki, otrzymamy danie idealne. Przygotowanie zajmie zaledwie kilka kroków, jednak efekt zachwyci nie tylko aromatem, ale i kolorem.

Buraczane risotto z serem pleśniowym
Buraczane risotto z serem pleśniowymEuzebiusz NiemiecAKPA

Buraczane risotto z pleśniowym serem

Składniki:   

  • 150 gramów sera z niebieską pleśnią 
  • 200 gramów kremowego serka śmietankowego 
  • 1600 mililitrów warzywnego buliony 
  • 2 szalotki 
  • 450 gramów gotowanych buraków 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 50 mililitrów oliwy 
  • 150 gramów masła 
  • 360 gramów ryżu do risotto (na przykład arborio) 
  • 160 mililitrów białego wytrawnego wina 
  • 50 gramów natki pietruszki 
  • 250 gramów parmezanu 
  • 10 gramów czarnuszki 
  • 2 gałązki świeżego tymianku 
  • naturalny zakwas buraczany 
  • sól, pieprz 
  • kiełki groszku   
  • jadalne kwiaty    

Sposób przygotowania:   

Buraki pokroić w kostkę o boku długości około 1 centymetra, szalotkę i natkę pietruszki posiekać, zaś czosnek pociąć w cienkie plasterki.

Na patelni rozgrzać oliwę, a następnie zeszklić cebulę z czosnkiem, uważając jednocześnie, by się nie przypaliły. Dorzucić ryż, chwilę prażyć, po chwili zaś zalać winem i odparować. Wstępnie doprawić solą i pieprzem.

Podlać ciepłym (co istotne) bulionem, tak, aby delikatnie przykrył ryż - powtarzać tę czynność przez około 18 minut aż do miękkości ryżu i odparowania płynu.

W połowie tego czasu dodać pokrojone w kostkę buraki, a kiedy ryż będzie już niemal miękki dodać do smaku zakwas, jak również ser i serek. Wmieszać do połączenia składników i zagęścić delikatnie masłem.

Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać pietruszkę i wymieszać. Risotto przełożyć na głęboki talerz i przyozdobić kiełkami groszku oraz jadalnymi kwiatami.

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas