Przepis Martina Castro na focaccię z pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem. Prosta, a pyszna!

Beata Maj

Beata Maj

Nie ma chyba osoby, która oparłaby się prostym, ale jakże pysznym połączeniom włoskiej kuchni. Dziś w kuchni "halo tu polsat" Martin Castro prezentuje puchową focaccię w trzech odsłonach. Jedna z nich to focaccia z pomidorkami i rozmarynem. Aromatyczna, sycąca i rozpływająca się w ustach!

Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i rozmarynemAKPA

Powszechna we Włoszech focaccia również nad Wisłą zdobyła już spore grono fanów. To proste w przygotowaniu, puszyste pieczywo podaje się z różnymi dodatkami. W kuchni "halo tu polsat" Martin Castro już w sylwestrowym nastroju proponuje trzy przepisy na focaccię. Jedna z nich to ciasto z dodatkiem pomidorków i rozmarynu.

Przepis na na focaccię z pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży 
  • 400 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • rozmaryn

Przygotowanie:

W misce do robota kuchennego mieszamy mąkę i sól, w miarce do płynów łączymy ciepłą wodę, drożdże, cukier i oliwę z oliwek - zostawiamy miarkę w ciepłym miejscu i czekamy około 30 minut,  aż drożdże zaczną pracować. Dodajemy płyn do miski z mąką i wyrabiamy. Przekładamy ciasto na blachę i czekamy aż wyrośnie. Dodajemy rozmaryn, pomidorki i sól morską. Pieczemy w 230 stopniach, około 20 minut.

Smacznego!

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas