Przepis Martina Castro na focaccię z pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem. Prosta, a pyszna!
Beata Maj
Nie ma chyba osoby, która oparłaby się prostym, ale jakże pysznym połączeniom włoskiej kuchni. Dziś w kuchni "halo tu polsat" Martin Castro prezentuje puchową focaccię w trzech odsłonach. Jedna z nich to focaccia z pomidorkami i rozmarynem. Aromatyczna, sycąca i rozpływająca się w ustach!
Powszechna we Włoszech focaccia również nad Wisłą zdobyła już spore grono fanów. To proste w przygotowaniu, puszyste pieczywo podaje się z różnymi dodatkami. W kuchni "halo tu polsat" Martin Castro już w sylwestrowym nastroju proponuje trzy przepisy na focaccię. Jedna z nich to ciasto z dodatkiem pomidorków i rozmarynu.
Przepis na na focaccię z pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 400 ml ciepłej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 200 g pomidorków koktajlowych
- rozmaryn
Przygotowanie:
W misce do robota kuchennego mieszamy mąkę i sól, w miarce do płynów łączymy ciepłą wodę, drożdże, cukier i oliwę z oliwek - zostawiamy miarkę w ciepłym miejscu i czekamy około 30 minut, aż drożdże zaczną pracować. Dodajemy płyn do miski z mąką i wyrabiamy. Przekładamy ciasto na blachę i czekamy aż wyrośnie. Dodajemy rozmaryn, pomidorki i sól morską. Pieczemy w 230 stopniach, około 20 minut.
Smacznego!