Przepis Jurka Sobieniaka na żurek z białą kiełbasą i maślanką, zagęszczony żytnim chlebem
Wielkanoc bez żurku? Wykluczone! Tę zupę kojarzymy najbardziej właśnie ze świętami, a jej różne warianty polecają zarówno panie i panowie domu, jak i szefowie kuchni. W "halo tu polsat" Jurek Sobieniak proponuje oryginalny przepis na wytrawny żur, który zagęszcza pokrojonym w kostkę żytnim chlebem. Aromat pieczywa przenika do zupy, dając w efekcie kwaśny posmak, charakterystyczny dla tego typu dań. W żurku Jurka ląduje też biała kiełbasa oraz ziemniaki. Skusicie się?

Maślany żurek, czyli żur z dodatkiem maślanki, według Jurka Sobieniaka
Składniki:
- biała kiełbasa 800 g
- cebula 1 szt. (około 150g)
- ziemniaki pokrojone w kostkę 400 g
- woda 1 l
- sól 1 łyżka stołowa
- chleb razowy - 5 kromek pokrojonych w kostkę (około 150 g)
- maślanka 1 l
- majeranek 2 łyżki stołowe
- czosnek 4 ząbki rozgniecione
Białą kiełbasę obieramy z flaka i dzielimy każdą na 6 kawałków. Do gotującej się wody wkładamy kiełbasę. Gotujemy na wolnym ogniu 40 minut, w trakcie dodajemy posiekany czosnek i w połowie gotowania pokrojone w kostkę ziemniaki, sól i majeranek. Po zakończeniu gotowania dodajemy drobno pokrojony chleb razowy żytni. Całość gotujemy 10 do 15 minut tak, aby chleb się rozpuścił i zagęścił zupę. Na koniec wlewamy maślankę i grzejemy, nie gotując, 10 minut. Podajemy z jajkiem na twardo.
Smacznego!
Zobacz też:
