Najlepszy przepis na batoniki owsiane. Dzięki temu trikowi nie będą się kruszyć
Kolorowe opakowania z niby zdrowymi batonikami kuszą, zwłaszcza gdy zmęczeni i głodni stajemy w kolejce do sklepowej kasy. Kuszą też wtedy, gdy z intencją zjedzenia czegoś pożywnego i szybkiego wpadamy do sklepu podczas przerwy w pracy. A potem okazuje się, że mały batonik wcale nas nie nasycił, kosztował zdecydowanie za dużo, a jeśli zagłębimy się w treść etykiety, możemy się zdziwić, jak wiele w nim chemii. Ale można inaczej. Z pożytkiem dla naszego zdrowia, sylwetki i portfela.

Batoniki owsiane występują w najróżniejszych wariantach, a każdy kolejny obiecuje więcej - ma zwalczyć głód, dostarczyć energii bez zbędnych kalorii, a nawet pomóc w odchudzaniu. Bardzo często dajemy się na to nabrać, choć nie warto. Domowe batony na bazie płatków owsianych można zrobić w mniej niż pół godziny, z samych zdrowych składników (i odrobiny cukru waniliowego dla aromatu), dwa razy taniej. Z tego przepisu przygotujesz 12-14 batoników, a cena jednego wynosi około 1,50 zł.
Najlepszy przepis na batoniki owsiane. Dzięki temu trikowi nie będą się kruszyć
Sekretem ładnych i równych batoników które zachowują zwartą formę i nie kruszą się, jest podwójne dociskanie masy na słodycze. Po raz pierwszy robi się to, gdy jest jeszcze surowa. Po raz drugi - już po upieczeniu.
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 50 g niesolonych orzechów ziemnych
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1/3 szklanki ziaren słonecznika
- 100 g miodu
- 75 g masła orzechowego
- 30 g masła lub oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 50 g rodzynek sułtanek
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 40 g daktyli
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 175 stopni. Daktyle pokrój na mniejsze kawałki (możesz zrobić to samo z rodzynkami, jeżeli są bardzo duże). Płatki owsiane, orzechy i nasiona wysyp na blachę i praż w piekarniku przez 5 minut, po czym dodaj wiórki kokosowe i ponownie włóż do pieca, na około 2 minuty - tak, aby się zezłociły, ale nie spaliły. Wyjmij blachę, a temperaturę pieczenia zmniejsz do 150 stopni.
W garnuszku podgrzej miód, masło orzechowe i masło lub olej kokosowy. Zamieszaj, ale nie gotuj - mają się tylko podgrzać i połączyć. Wtedy zdejmij z ognia, dodaj cukier waniliowy i znów zamieszaj, aż się rozpuści.
W misce połącz sypkie składniki z miodowo-orzechową masą i dokładnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a na nim połóż całą zawartość miski. Wyrównaj, przykryj drugim arkuszem i porządnie dociśnij. Masa ma być dobrze ubita. Zdejmij papier i włóż blachę do piekarnika na około 15 minut. Ma być rumiana, ale nie brązowa.
Wyjmij blachę i odstaw do całkowitego wystudzenia. Aby gotowe batoniki się nie kruszyły, warto znów docisnąć upieczone ciasto. Możesz położyć na nim drugą blachę i obciążyć, np. garnkiem z wodą. Batoniki kroimy dopiero wtedy, gdy są całkiem zimne. Możesz owinąć je w papier i przechowywać w zamkniętym szczelnie pojemniku, nawet do dwóch tygodni.
Smacznego!
Zobacz też: