Najlepszy domowy fast-food z czasów dzieciństwa. Skuś się na chrupiące zapiekanki w wersji wege i z mięsem

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Aktualizacja
Zdrowy fast food w domu? Zrobisz go w 15 minut i będzie obłędny
Zdrowy fast food w domu? Zrobisz go w 15 minut i będzie obłędny123RF/PICSEL

Domowa zapiekanka w wersji wege - chrupiąca i pyszna

  • 1 duża bagietka (najlepiej lekko czerstwa - będzie bardziej chrupka)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cukinii
  • 3-4 pieczarki 
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki (opcjonalnie)
  • 150 g tartego sera (cheddar lub mozzarella)
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz, szczypta wędzonej papryki
  • garść rukoli lub szczypiorku (do podania)
  • opcjonalnie: ostra papryczka albo kilka oliwek
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego  
  • 3 ząbki czosnku (wyciśnięte przez praskę)
  • 1 łyżka majonezu
  • odrobina soli i pieprzu

Domowa zapiekanka w wersji mięsnej. Smakuje jak niebo w gębie

  • bagietka (najlepiej lekko czerstwa - będzie bardziej chrupka)
  • 100 g chorizo lub dobrej kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 150 g sera cheddar
  • papryczka jalapeno (opcjonalnie)
  • ketchup albo domowy sos BBQ (na wierzch)
  • 200 ml ketchupu
  • 2 łyżki miodu lub brązowego cukru
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy (najlepiej dijon)
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub chili (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku