Najbardziej wiosenna ze wszystkich zup. Zielony krem z przepisu Ewy Wachowicz zrobisz w 20 minut

Beata Łajca

Beata Łajca

Nie ma nic lepszego wiosną niż świeża sałata ze śmietaną, albo delikatnie zblanszowany szpinak z kilkoma dodatkami. A gdyby tak raz, zamiast traktowania ich w tradycyjny sposób, z pełnych zdrowia zielonych liści zrobić zupę? Zupa z sałaty - brzmi nieprawdopodobnie, ale wystarczy powiedzieć, że ów przepis wyszedł spod ręki jedynej i niepowtarzalnej Ewy Wachowicz. A zielona zupa krem to esencja wiosny w misce - do zrobienia w 20 minut.

Krem z sałaty i szpinaku
Krem z sałaty i szpinakuAKPA

Polska kuchnia zupami stoi, a wiosną - także świeżą sałatą. Całą zimę marzymy o tym dodatku idealnym do każdego obiadu. Ale z sałaty, w towarzystwie świeżego szpinaku, można uczynić główną bohaterkę i zmienić ją w danie tak samo urodziwe, jak smaczne, zdrowe i zaskakujące. Bo czy ktoś wpadłby na pomysł, aby zrobić zupę krem z zielonych liści?

Krem z sałaty i szpinaku z przepisu Ewy Wachowicz

Składniki:  

  • 1 sałata  
  • 2 garście liści szpinaku  
  • 2 ziemniaki  
  • 1 cebula  
  • 3 ząbki czosnku  
  • 1 łyżka masła klarowanego  
  • 1 l wywaru jarzynowego  
  • sól  
  • pieprz  
  • 1 łyżka sera mascarpone  
  • 2 łyżeczki soku z cytryny  

Do podania:

  • bryndza
  • oliwa z papryczką chilli

Przygotowanie: 

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i podsmaż w garnku na mocno rozgrzanym maśle. Po chwili dorzuć posiekaną cebulkę, a jeszcze później - pokrojony drobno czosnek. Warzywa zalej wywarem, przykryj i gotuj, aż będa miękkie. Wtedy dodaj szpinak, a następnie liście sałaty. Po killku minutach zmiksuj zupę na gładki krem, dopraw solą i pieprzem oraz dodaj mascarpone, aby stała się przyjemnie gęsta. Na koniec dolej jeszcze sok z cytryny. Podawaj z dodatkiem pokruszonej bryndzy i kilkoma kroplami oliwy z chilli.

Zobacz też:

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?