Najbardziej wiosenna ze wszystkich zup. Zielony krem z przepisu Ewy Wachowicz zrobisz w 20 minut

Beata Łajca
Nie ma nic lepszego wiosną niż świeża sałata ze śmietaną, albo delikatnie zblanszowany szpinak z kilkoma dodatkami. A gdyby tak raz, zamiast traktowania ich w tradycyjny sposób, z pełnych zdrowia zielonych liści zrobić zupę? Zupa z sałaty - brzmi nieprawdopodobnie, ale wystarczy powiedzieć, że ów przepis wyszedł spod ręki jedynej i niepowtarzalnej Ewy Wachowicz. A zielona zupa krem to esencja wiosny w misce - do zrobienia w 20 minut.

Polska kuchnia zupami stoi, a wiosną - także świeżą sałatą. Całą zimę marzymy o tym dodatku idealnym do każdego obiadu. Ale z sałaty, w towarzystwie świeżego szpinaku, można uczynić główną bohaterkę i zmienić ją w danie tak samo urodziwe, jak smaczne, zdrowe i zaskakujące. Bo czy ktoś wpadłby na pomysł, aby zrobić zupę krem z zielonych liści?
Krem z sałaty i szpinaku z przepisu Ewy Wachowicz
Składniki:
- 1 sałata
- 2 garście liści szpinaku
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 l wywaru jarzynowego
- sól
- pieprz
- 1 łyżka sera mascarpone
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Do podania:
- bryndza
- oliwa z papryczką chilli
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i podsmaż w garnku na mocno rozgrzanym maśle. Po chwili dorzuć posiekaną cebulkę, a jeszcze później - pokrojony drobno czosnek. Warzywa zalej wywarem, przykryj i gotuj, aż będa miękkie. Wtedy dodaj szpinak, a następnie liście sałaty. Po killku minutach zmiksuj zupę na gładki krem, dopraw solą i pieprzem oraz dodaj mascarpone, aby stała się przyjemnie gęsta. Na koniec dolej jeszcze sok z cytryny. Podawaj z dodatkiem pokruszonej bryndzy i kilkoma kroplami oliwy z chilli.
Zobacz też: