​Muffiny inaczej - wykorzystasz gotowane ziemniaki i płatki owsiane

Redakcja

Redakcja

Wariacji na temat muffinów, które dziś, 30 marca, obchodzą swój Światowy Dzień Muffina, jest nieskończenie wiele. Jednak ta autorstwa Jurka Sobieniaka jest szczególna - wśród składników, których potrzebujemy do przygotowania ciasta na wypieki, są bowiem gotowane ziemniaczki i płatki owsiane. Kwaskowatego posmaku muffinom doda ser, a smak całości wspaniale podkreśli cynamonowe smarowidło i orzechy pekan. Jesteście gotowi na ten muffinowy eksperyment?

Muffiny z orzechami pekan
Muffiny z orzechami pekan123RF/PICSEL

Muffiny proteinowe ze smarowidłem cynamonowym według Jurka Sobieniaka

Składniki:

  • Mąka pszenna 250 g
  • Gotowane ziemniaki 250 g
  • Cukier brązowy 125 g
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 3 jajka
  • 250 g twarogu półtłustego 
  • 100 g roztopionego masła 
  • 50 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 100 g mascarpone 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 tarte jabłko bez skórki
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • 100 g orzechów pecan

Przygotowanie:

Połowę mascarpone mieszamy z tartym jabłkiem cynamonem i miodem. Odstawiamy - to będzie dodatek do muffinów, tak zwane "smarowidło".

Wszystkie składniki suche mieszamy oddzielnie. Ziemniaki ucieramy z serem, następnie z resztą mascarpone i jajkami.

Łączymy obie masy i mieszamy do uzyskania jednolitej lepkiej papki.

Gotową masę przekładamy do foremek na muffiny i pieczemy w temp.  180 stopni 45 minut. Podajemy z cynamonowym smarowidłem i kruszonymi orzechami pecan.

Smacznego!

Zobacz też: