Mascarpone, migdały, miód i... pizza? Tarta Jurka Sobieniaka na nietypowym spodzie

Kamil Olek

Kamil Olek

Maciej Kurzajewski, Katarzyna Cichopek i Jurek Sobieniak
Maciej Kurzajewski, Katarzyna Cichopek i Jurek SobieniakJacek KurnikowskiAKPA

Migdałowa tarta na drożdżowym spodzie

  • 380 gramów mąki pszennej (do pizzy)
  • 5 gramów soli
  • 15 gramów białego cukru
  • 8 gramów suchych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 mililitrów wody gazowanej
  • 500 gramów mascarpone
  • 5 żółtek
  • 10 kropel aromatu migdałowego
  • 150 gramów cukru brązowego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 200 gramów migdałów
  • 200 gramów cukru
  • 200 mililitrów wody