Mascarpone, migdały, miód i... pizza? Tarta Jurka Sobieniaka na nietypowym spodzie

Kamil Olek

Kamil Olek

Tarta? Obowiązkowo na kruchym lub półfrancuskim. Prawda? Ano... niekoniecznie. Okazuje się bowiem, że z powodzeniem można ją przygotować również na drożdżowym spodzie – z ciasta, które łudząco przypomina to, wykorzystywane do pizzy. Uzupełni je masa z dodatkiem mascarpone, gotowane w cukrowym syropie migdały, a także miód – dla zrównoważenia niekoniecznie słodkiego smaku samego ciasta. To tyle – prosto i na temat, a przy okazji niezwykle aromatycznie. I to w niecałą godzinę.

Maciej Kurzajewski, Katarzyna Cichopek i Jurek Sobieniak
Maciej Kurzajewski, Katarzyna Cichopek i Jurek SobieniakJacek KurnikowskiAKPA

Migdałowa tarta na drożdżowym spodzie

Składniki:

  • 380 gramów mąki pszennej (do pizzy)
  • 5 gramów soli
  • 15 gramów białego cukru
  • 8 gramów suchych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 mililitrów wody gazowanej
  • 500 gramów mascarpone
  • 5 żółtek
  • 10 kropel aromatu migdałowego
  • 150 gramów cukru brązowego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 200 gramów migdałów
  • 200 gramów cukru
  • 200 mililitrów wody

Sposób przygotowania:

Wszystkie suche składniki do ciasta (mąkę, sól, biały cukier, drożdże) wsypać do misy robota kuchennego i wymieszać. Następnie dolać wodę gazowaną i zagniatać ciasto na wolnych obrotach. Po minucie dodać oliwę i kontynuować wyrabianie, aż powstanie jednolita, elastyczna masa.

Cukier ucierać z żółtkami, aż do uzyskania puszystej konsystencji. Dodać mascarpone i aromat migdałowy, mieszając do połączenia składników. Ciasto przygotowane wcześniej rozwałkować na grubość 3 milimetrów. Formę do tarty posmarować tłuszczem i wyłożyć zmiażdżonym papierem pergaminowym. Na wierzch nałożyć rozwałkowane ciasto, docisnąć do brzegów formy, a następnie przykryć papierem pergaminowym i wysypać groch jako obciążenie.

Ciasto piec na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 190°C przez 25 minut. Po upieczeniu wystudzić, zdjąć górny papier z grochem, a na ciasto wyłożyć przygotowaną masę z mascarpone. Całość zapiekać w piekarniku przez 30 minut.

Wodę zagotować z cukrem, aby powstał syrop. W gorącym syropie gotować migdały przez 15 minut. Ugotowane migdały rozsypać na papier pergaminowy i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 12 minut. Po wystudzeniu migdały rozkruszyć tłuczkiem.

Gotową tartę posypać prażonymi migdałami i polać miodem.

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas