Miękka i aromatyczna karkówka od Karoliny Stolarskiej-Bigos. Wykorzystasz to, co zostało po świętach

Beata Łajca

Beata Łajca

Miękka karkówka na świąteczny obiad. Ze śliwkami z kompotu i ziemniakami z poprzedniego dnia
Miękka karkówka na świąteczny obiad. Ze śliwkami z kompotu i ziemniakami z poprzedniego dnia123RF/PICSEL

Karkówka duszona z suszonymi śliwkami z przepisu Karoliny Stolarskiej-Bigos

  • 1 kg karkówki  
  • cebula  
  • duża marchewka  
  • około 5 - 8 suszonych śliwek bez pestek (można wykorzystać również te z kompotu z suszu)  
  • 2 ząbki czosnku  
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej  
  • sól  
  • pieprz  
  • 0,7-1kg ugotowanych ziemniaków (można wykorzystać z poprzedniego dnia)  
  • łyżka mieszkanki suszonych ziół (tymianek, rozmaryn itd.)  
  • łyżeczka suszonego czosnku  
  • 2 łyżki oliwy