Miękka i aromatyczna karkówka od Karoliny Stolarskiej-Bigos. Wykorzystasz to, co zostało po świętach
Drugi dzień świąt to idealny moment, by sięgnąć po to, co zostało po Wigilii i zamienić resztki w prawdziwy domowy hit. Karkówka duszona ze śliwkami z kompotu i ziemniakami z poprzedniego dnia. Przepis Karoliny Stolarskiej-Bigos jest prosty i niezawodny na świąteczny obiad. Miękka, soczysta, aromatyczna i pełna smaku karkówka, bez długiego przygotowania i marnowania - lepiej się nie da!

Karkówka duszona z suszonymi śliwkami z przepisu Karoliny Stolarskiej-Bigos
Składniki:
- 1 kg karkówki
- cebula
- duża marchewka
- około 5 - 8 suszonych śliwek bez pestek (można wykorzystać również te z kompotu z suszu)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- sól
- pieprz
- 0,7-1kg ugotowanych ziemniaków (można wykorzystać z poprzedniego dnia)
- łyżka mieszkanki suszonych ziół (tymianek, rozmaryn itd.)
- łyżeczka suszonego czosnku
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Mięso umyć, pokroić w grubsze plastry, doprawić solą, pieprzem, papryką wędzoną a następnie podsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z łyżką oleju. Na patelnię dodać pokrojoną cebulę i marchewkę. Całość zalać okolo 500 ml wody. Dodać śliwki i dusić aż mięso będzie miękkie uzupełniając cały czas wodę.
Mięso wyjąć, sos z warzywami i śliwkami zblendować, jeśli będzie zbyt gęsty dolać jeszcze wody. Sos doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Włożyć do sosu mięso i dusić jeszcze przez kilka minut.
Wymieszaj oliwę, suszony czosnek i zioła. Ugotowane ziemniaki pokrój i wymieszaj z powstałym sosem. Piecz około 15-20 miunt w 180 stopniach.
Smacznego!
A jeśli lubicie gotować i szukacie ciekawych przepisów, mnóstwo inspiracji czeka na Was w kuchni programu “halo tu polsat". Od piątku do niedzieli, od godz. 8.00 nasze szefowe i szefowie kuchni prezentują genialne przepisy na przepyszne potrawy. Bądźcie z nami!
Zobacz też:






