"Malinowa rozkosz", czyli obłędnie pyszny deser walentynkowy według przepisu Jurka Sobieniaka

Karolina Szydłak
Walentynki to wyjątkowy dzień pełen słodyczy i miłości. Zapewne jednym z najlepszych sposobów na uczczenie tego święta będzie delektowanie się malinowym deserem według przepisu Jurka Sobieniaka. To delikatne i rozpływające się w ustach placuszki, które zadowolą nawet najbardziej wybrednych koneserów słodkości.

Jurek Sobieniak przygotował w ''halo tu polsat'' deser, który sprawdzi się nie tylko w Walentynki - to także smaczna przekąska na długie zimowe wieczory.
''Malinowa rozkosz'' dobrze wygląda i bosko smakuje. Ogromną zaletą tego przepisu jest jego szybkość przygotowania, to deser stworzony dla osób, które nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni.
Składniki i sposób przygotowania malinowego deseru od Jurka Sobieniaka
Składniki:
- 400g malin mrożonych
- 400ml śmietanki 30%
- 2 łyżki żelatyny
- 100ml wody
- 100g cukru pudru
- 2 opakowania fix do bitej śmietany
- 1 opakowanie 200g pianek Marshmallow
- 200g jogurtu naturalnego
- 150g mąki krupczatki
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- 1 tabliczka białej czekolady
Przygotowanie:
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta łączymy, aż do uzyskania jednolitej masy. Z ciasta robimy 4 równe placki - smażymy je na suchej patelni z powłoką nieprzywierającą (placki należy potem wystudzić).
Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i ubijamy na sztywno z dodatkiem fixu do bitej śmietany (aby nie puściła wody). Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy i kruszymy maliny. Następnie bitą śmietanę mieszamy z żelatyną i kruszonymi malinami oraz nakładamy to na placek, przykrywamy drugim plackiem i odstawiamy do stężenia.
Pianki Marshallow wkładamy na brytfanki, do piekarnika nagrzanego do 200° na 8 minut. Rozpuszczonymi pionkami polewamy przygotowane placki, dekorujemy malinami i tartą białą czekoladą. Smacznego!
Zobacz też: