Jesienią warto się rozpieszczać. Przygotuj pyszne rogaliki nadziane suszonymi śliwkami
Karolina Szydłak
Dziś w ''halo tu polsat'' prawdziwy raj dla fanów słodkości. Propozycja Ewy Wachowicz na chrupiące rogaliki z aromatycznym nadzieniem śliwkowym, to strzał w dziesiątkę. Gwarantujemy, że każdy kęs rogalika zabiera w podróż wspomnień do domowych wypieków z dzieciństwa.
Idealne do popołudniowej kawy - pyszne rogaliki z nadzieniem śliwkowym
Rogaliki z nadzieniem z suszonych śliwek według przepisu Ewy Wachowicz to prawdziwa uczta dla zmysłów. Największą zaletą tego deseru jest pyszne nadzienie śliwkowe, które idealnie komponuje się z ciastem.
To świetna propozycja do popołudniowej kawy lub herbaty w gronie najbliższych.
- 3 szklanki - mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- połowa szklanki - śmietany 18%
- 40 g - świeżych drożdży
- 1 łyżka - cukru trzcinowego
- 2 - jajka
- 200 g - masła
Składniki na nadzienie:
- powidła z suszonych śliwek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kakao
Składniki do dekoracji:
- lukier: sok z cytryny, połowa łyżeczki cynamonu oraz cukier puder
Sposób przygotowania aromatycznych rogalików według przepisu Ewy Wachowicz
Na początek musisz przesiać mąkę do miski, zrobić w niej dołeczek i nałożyć śmietanę. Wkrusz drożdże, dodaj trochę cukru i lekko wymieszaj. Przykryj miskę i odstaw na 20 minut.
Następie podgrzej powidła, dodaj cynamon, kakao i wszystko ze sobą dobrze wymieszaj. Do mąki z zaczynem wbij jajka, dodaj kostkę miękkiego masła, wyrób ciasto - gdy zacznie odchodzić od miski, przełóż je na obsypaną mąką stolnicę i zagnieć. Następnie podziel ciasto na 6 równych części. Z każdej uformuj krążek, rozwałkuj i wykrój 6 trójkątów. Na brzegi nałóż wystudzone powidła. Zwiń ciasto i zagnij końcówki tak, aby powstały rożki. Poukładaj je na blasze wyścielonej papierem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Upiecz na złoty kolor.
Przygotowanie polewy:
Do soku z cytryny wsyp cynamon i cukier. Utrzyj i pokryj taką polewą wystudzone rogaliki. Smacznego!
Zobacz też: