Jesienią warto się rozpieszczać. Przygotuj pyszne rogaliki nadziane suszonymi śliwkami

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Dziś w ''halo tu polsat'' prawdziwy raj dla fanów słodkości. Propozycja Ewy Wachowicz na chrupiące rogaliki z aromatycznym nadzieniem śliwkowym, to strzał w dziesiątkę. Gwarantujemy, że każdy kęs rogalika zabiera w podróż wspomnień do domowych wypieków z dzieciństwa.

Rogaliki z powidłami śliwkowymi
Rogaliki z powidłami śliwkowymi123RF/PICSEL

Idealne do popołudniowej kawy - pyszne rogaliki z nadzieniem śliwkowym

Rogaliki z nadzieniem z suszonych śliwek według przepisu Ewy Wachowicz to prawdziwa uczta dla zmysłów. Największą zaletą tego deseru jest pyszne nadzienie śliwkowe, które idealnie komponuje się z ciastem.

To świetna propozycja do popołudniowej kawy lub herbaty w gronie najbliższych.

Składniki potrzebne do przygotowania rogalików z nadzieniem z suszonych śliwek

  • 3 szklanki - mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 
  • połowa szklanki - śmietany 18% 
  • 40 g - świeżych drożdży 
  • 1 łyżka - cukru trzcinowego 
  • 2 - jajka 
  • 200 g - masła 

Składniki na nadzienie:

  • powidła z suszonych śliwek 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 2 łyżki kakao 

Składniki  do dekoracji: 

  • lukier: sok z cytryny, połowa łyżeczki cynamonu oraz cukier puder 

Sposób przygotowania aromatycznych rogalików według przepisu Ewy Wachowicz  

Na początek musisz przesiać mąkę do miski, zrobić w niej dołeczek i nałożyć śmietanę. Wkrusz drożdże, dodaj trochę cukru i lekko wymieszaj. Przykryj miskę i odstaw na 20 minut. 

Następie podgrzej powidła, dodaj cynamon, kakao i wszystko ze sobą dobrze wymieszaj. Do mąki z zaczynem wbij jajka, dodaj kostkę miękkiego masła, wyrób ciasto - gdy zacznie odchodzić od miski, przełóż je na obsypaną mąką stolnicę i zagnieć. Następnie podziel ciasto na 6 równych części. Z każdej uformuj krążek, rozwałkuj i wykrój 6 trójkątów. Na brzegi nałóż wystudzone powidła. Zwiń ciasto i zagnij końcówki tak, aby powstały rożki. Poukładaj je na blasze wyścielonej papierem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Upiecz na złoty kolor.

Przygotowanie polewy:

Do soku z cytryny wsyp cynamon i cukier. Utrzyj i pokryj taką polewą wystudzone rogaliki. Smacznego!

Zobacz też:

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas