Wychodzi nawet początkującym. Chlebek bananowy z przepisu Ewy Wachowicz

Beata Maj

Beata Maj

Ewa Wachowicz była pierwszą Polką, która zdobyła szczyt wulkanu Mount Giluwe w Papui-Nowej Gwinei. W 2015 roku wspięła się na wysokość ponad 4 tys. m n.p.m., dodając kolejny szczyt do Korony Wulkanów Ziemi. Rok później zdobyła najwyższy wulkan świata, a kilkanaście dni temu zakończyła wyzwanie, zdobywając szczyt wulkaniczny na Antarktydzie i tym samy domykając Koronę Wulkanów. Celebrując jej sukces, wybraliśmy się dziś wraz z podróżniczką w kulinarną wyprawę po zakątkach świata, które odwiedziła.

Chlebek bananowy
Chlebek bananowy123RF/PICSEL

Przed Ewą Wachowicz nie było żadnej Polki ani żadnego Polaka, którzy stanęliby na szczycie Mount Giluwe, który wznosi się na wysokość 4368 m n.p.m. Podróżniczka jako pierwsza zdobyła go w 2015 roku. Nie była to łatwa wyprawa, o czym Wachowicz pisała w swojej relacji:

"Wszystko związane z wyprawą na Mt Giluwe było wielką niewiadomą! W tym roku weszło na szczyt mniej niż 20 osób. Tutejsi przewodnicy twierdzą, że nikogo z Polski tam nie było! To trudno dostępny, położony daleko od siedzib ludzkich wygasły wulkan. Żeby dostać się w pobliże góry, trzeba przejść ponad 20 kilometrów przez las deszczowy i "grassland" góra-dół, góra-dół... a potem jeszcze wspiąć się na płaskowyż i wdrapać się na bardzo stromy szczyt. Warto było i pogoda w tym dniu wyjątkowo dopisała, że już o kompletnie przemoczonych rzeczach całkowicie zapomniałam" - pisała Ewa z Australii.

Wspominając tamto wejście na szczyt najwyższego wulkanu w Australii i Oceanii, Ewa Wachowicz proponuje dziś słodki smak z bananami w roli głównej. Uwielbiany nie tylko przez dzieci chlebek bananowy jest szybki i łatwy w wykonaniu.

Przepis na chlebek bananowy Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 4 duże i dojrzałe banany
  • ⅓ kostki masła
  • 1 - jajko
  • ¾ szklanki ksylitolu lub ½ szklanki cukru
  • 1½ szklanki - mąki orkiszowej lub pszennej
  • 1 łyżeczka - sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Banany obrać ze skórki, 3 przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Masło roztopić, lekko przestudzić i wlać do bananowej pulpy. Wymieszać. Jajko zmiksować z ksylitolem. Dodać do bananów z masłem. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Posolić i wymieszać. Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ostatniego banana, przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na cieście. Piec przez godzinę w temp. 170-180 st. C (do suchego patyczka).

Smacznego!

Zobacz też: