Kurczak w kokosowym sosie Mateusza Gesslera. Aromatyczne curry z ananasem i chilli
Egzotyczne aromaty, delikatne mięso i kremowy sos – tak smakuje kurczak duszony według Mateusza Gesslera. W programie „halo tu polsat” kucharz połączył mleko kokosowe z pastą chilli, trawą cytrynową i ananasem. To danie, które w kilka chwil przenosi nas kulinarnie do Azji.

W kuchni "halo tu polsat" Mateusz Gessler postawił na klasyczne smaki kuchni tajskiej w domowym, przystępnym wydaniu. Kurczak najpierw krótko obsmażany jest na złoto, a następnie dusi się w aromatycznym sosie z mleka kokosowego i śmietany. Trawa cytrynowa, liście kafiru, imbir i pasta chilli budują intensywny, głęboki smak, który idealnie równoważy słodycz ananasa. Dodatek świeżej kolendry i soku z limonki nadaje potrawie lekkości i świeżości. Całość jest delikatnie pikantna, kremowa i niezwykle aromatyczna. Podana z puszystym ryżem jaśminowym stanowi pełnowartościowe, rozgrzewające danie idealne na każdą porę roku.
Przepis na kurczaka duszonego w sosie kokosowym
Składniki:
- Kurczak zagrodowy - 1 szt
- Mleko kokosowe - 400 ml
- Śmietana 30% - 150 g
- Liść kafiru - 2 szt
- Trawa cytrynowa - 2 szt
- Szalotka - 2 szt
- Pęczek świeżej kolendry - 1 szt
- Świeży czosnek - 4 ząbki
- Limonka - 1 szt
- Pasta Thai Chili Mae Pranom - do smaku
- Chilli - 1 szt
- Curry przyprawa - do smaku
- Ananas plastry puszka - 5 plastrów
- Imbir świeży - 50 g
- Olej roślinny - 40 ml
- Cukier, sól i pieprz do smaku
- Ryż jaśminowy - 3 woreczki
Przygotowanie:
Kurczaka umyj w zimnej wodzie i osusz. Pokrój na ćwiartki. Oprósz solą i pieprzem. Trawę cytrynową lekko rozgnieć nożem. Oddziel łodygi od liści kolendry. Łodygi drobno posiekaj, liście zachowaj do podania.
W szerokiej patelni rozgrzej olej i obsmaż ćwiartki krótko z każdej strony, tylko do lekkiego zrumienienia.
Dodaj posiekaną szalotkę, czosnek, chilli, kafir, trawę cytrynową i przesmaż do zeszklenia, dodaj łodygi kolendry, curry i pastę chilli. Wlej mleko kokosowe i śmietanę, delikatnie zamieszaj. Zmniejsz ogień, przykryj i duś 25-30 min, po 15 min dodaj ananas w kostkę. Sprawdź smak, dopraw cukrem (lub sokiem z puszki ananasa), solą i pieprzem.
Na koniec dodaj posiekane liście kolendry. Podawaj z ryżem jaśminowym.
Smacznego!
Zobacz też:






