Kukurydziany kurczak w sosie paprykowo-winnym – z ziemniakami La Ratte podany. Autorska receptura Mateusza Gesslera
Choć składniki mogą wydawać się zwyczajne – ot, kurczak, papryka, cebula czy ziemniaki – w istocie mamy tu do czynienia z daniem, które śmiało mogłoby trafić na restauracyjne karty. Kukurydziany kurczak, pieczony ze skórą, zyskuje soczystość i złotą chrupkość, a sos powstały z trzech kolorów papryki, szalotki, czosnku, oliwek i kaparów nabiera głębi dzięki dodatkowi białego wina i aksamitności zimnego masła. Nad wszystkim czuwają lubczyk i tymianek – świeże zioła, które spinają smak całości.

Dopełnieniem dania są pieczone ziemniaki La Ratte – francuska odmiana o charakterystycznej, orzechowej nucie. Całość tworzy kompozycję, w której prostota spotyka się z elegancją – efektownie podaną, a jednocześnie nieprzekombinowaną.
Kurczak w sosie z papryki i białego wina – z francuskimi ziemniakami
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka kukurydzianego ze skórą (po około 250 gramów każda)
- 3 małe papryki w różnych kolorach, pokrojone w słupki
- 1 cebula szalotka, pokrojona w piórka
- 80 gramów czarnych oliwek kalamata
- 50 gramów kaparów
- 1 papryczka chili
- 125 mililitrów białego wytrawnego wina
- 3 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plastry
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 2 łyżeczki masła klarowanego
- 100 gramów zimnego masła
- 80 mililitrów oleju rzepakowego
- 10 ziemniaków La Ratte
- świeży lubczyk
- świeży tymianek
- sok z cytryny
- cukier
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kurczaka zamarynować w oleju z dodatkiem posiekanego świeżego tymianku, papryki słodkiej i ostrej, soku z cytryny, soli i pieprzu (i pozostawić w lodówce, najlepiej na 15-20 godzin). Następnie rozgrzać piekarnik do 180°C i ułożyć filety na blasze skórą do góry, po czym piec przez 18-20 minut, aż temperatura wewnętrzna mięsa osiągnie 75°C.
Ziemniaki dokładnie umyć, przekroić na połówki, wymieszać z oliwą, solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200°C przez 35-40 minut, aż będą złociste i chrupiące.
Na dużej patelni rozgrzać masło klarowane, podsmażyć papryki, szalotkę, chili i czosnek. Gdy warzywa się zeszklą, dodać kapary i oliwki, wlać białe wino i odparować o połowę. Patelnię zdjąć z ognia, dodać zimne masło i świeży lubczyk, doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Kurczaka podawać z sosem paprykowo-winnym i porcją pieczonych ziemniaków La Ratte, udekorować świeżymi ziołami.