​Kukurydziany kurczak w sosie paprykowo-winnym – z ziemniakami La Ratte podany. Autorska receptura Mateusza Gesslera

Redakcja

Redakcja

Kurczak w sosie
Kurczak w sosieAI-generatedhalo tu polsat

Kurczak w sosie z papryki i białego wina – z francuskimi ziemniakami

  • 2 piersi z kurczaka kukurydzianego ze skórą (po około 250 gramów każda) 
  • 3 małe papryki w różnych kolorach, pokrojone w słupki 
  • 1 cebula szalotka, pokrojona w piórka 
  • 80 gramów czarnych oliwek kalamata 
  • 50 gramów kaparów 
  • 1 papryczka chili 
  • 125 mililitrów białego wytrawnego wina 
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plastry 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  • 1 łyżeczka papryki ostrej 
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej 
  • 2 łyżeczki masła klarowanego 
  • 100 gramów zimnego masła 
  • 80 mililitrów oleju rzepakowego 
  • 10 ziemniaków La Ratte 
  • świeży lubczyk 
  • świeży tymianek 
  • sok z cytryny 
  • cukier 
  • sól, pieprz