Kulinarna podróż do serca Indii. Skuś się na kremowy i aromatyczny butter chicken z chlebkiem naan

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Jest sycący, pięknie pachnie i rozpływa się w ustach. Teraz wcale nie musisz lecieć do Indii, żeby spróbować najlepszego butter chicken. Wystarczy, że zdasz się na genialny przepis od Mateusza Gesslera. Tym razem jego kremowa wariacja smaków zaskoczy nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Kremowy butter chicken
Kremowy butter chicken123RF/PICSEL

Kremowy butter chicken to jedno z najpopularniejszych dań kuchni indyjskiej. Charakteryzuje się prostotą składników, wyrazistym smakiem oraz intensywnym aromatem. To świetna propozycja na egzotyczną podróż smaków podczas rodzinnego obiadu lub kolacji w gronie znajomych.

Zatem jak przygotować w domowych warunkach idealny butter chicken?

Składniki i sposób przygotowania aromatycznego butter chicken

Składniki potrzebne do przygotowania porcji dla 2 osób:

  • 80 g białej cebuli
  • 10 g świeżego czosnku
  • 15 g świeżego imbiru
  • 5 g kolendry (listki) 
  • 3 g mielonego kminu rzymskiego 
  • limonka 
  • 50 g masła
  • 15 g masła klarowanego
  • oliwa z oliwek
  • papryka chili
  • papryka pepperoni (łagodna)
  • 140 g pomidorów pelati
  • 20 g śmietanki 30%
  • 10 g białego cukru
  • 4 chlebki naan
  • mielona kurkuma 
  • 20 g orzechów nerkowca
  • 4 g mieszanki przypraw Garam Masala
  • 80 g jogurtu greckiego 
  • 0,5 g cynamonu mielonego
  • 130 g bulionu drobiowego
  • gwiazdki anyżu
  • kardamon
  • 180 g piersi kurczaka pokrojonej w kostkę

Sposób przygotowania butter chicken według Mateusza Gesslera: 

Na początek postaraj się wcześniej zamarynować mięso z kurczaka w jogurcie z mieszanką orientalnych przypraw. Następnie umyj warzywa i osusz je dokładnie ręcznikiem papierowym. Na desce pokrój w cienkie plasterki czosnek, imbir oraz paprykę chili. Paprykę pepperoni pokrój pod lekkim kątem w cienkie plastry. Cebulę pokrój w piórka, a limonkę na ćwiartki. Na koniec posiekaj drobno listki kolendry.

Na średnim ogniu na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Dodaj cebulę, chili (do smaku, w takiej ilości, jak lubisz), orzechy, czosnek i imbir, podsmaż całość i poczekaj, aż się zeszkli cebula. Dodaj pomidory i 130 ml (pół szklanki) bulionu drobiowego. Dodaj szczyptę soli.

Zdejmij patelnię z ognia, dodaj połowę posiekanych listków kolendry i wciśnij sok z połowy limonki. Przełóż sos do kielicha od blendera i zblenduj wszystko na gładką masę.

Na czystej patelni na średnim ogniu rozgrzej masło klarowane. Po rozpuszczeniu tłuszczu dodaj kurczaka i marynatę, w której leżało mięso. Podsmażaj całość na patelni przez około 3-4 minuty. Na patelnię z kurczakiem dodaj zblendowany sos i całość zagotuj. Następnie zmniejsz ogień do minimum, dodaj 2 łyżki stołowe zimnego masła i połowę śmietany - wszystko energicznie mieszaj aż masło i śmietana w całości połączą się z sosem. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.

Danie udekoruj kolendrą, ćwiartkami limonki oraz resztką śmietany. Nałóż wszystko na głęboki talerz i jedz z chlebkiem naan lub ryżem. Smacznego!

Zobacz też:

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas