Idealny deser do kawy. Skuś się na ciasto czekoladowe z kremem waniliowym
Jesień to czas czekolady, gruszek i aromatycznych deserów, które rozgrzewają serce i duszę. Ciasto czekoladowe z kremem waniliowym to przepis, który zachwyca smakiem, prostotą wykonania i efektownym wyglądem. Idealne na weekendową kawę, spotkanie z przyjaciółmi lub słodki akcent w codziennym menu.

Nie ma nic lepszego niż deser, który łączy w sobie aksamitną czekoladę, delikatny krem waniliowy, a do tego soczyste gruszki. Przepis Karoliny Bigos to połączenie klasyki z nowoczesnym twistem - ciasto jest wilgotne, aromatyczne i prezentuje się elegancko na stole.
Ciasto czekoladowe z kremem waniliowym - deser, który oczarowuje
To przepis, który udowadnia, że domowe ciasta mogą być jednocześnie efektowne i łatwe w przygotowaniu. Smak czekolady łączy się tu z delikatną słodyczą gruszek, a krem waniliowy dodaje aksamitności i lekkości. Doskonałe do popołudniowej kawy lub jako deser po obiedzie.
Składniki (tortownica fi 22 cm):
- 2 jajka
- 180 ml kefiru
- 125 ml oleju
- 200 g cukru dark muscovado (lub jasny trzcinowy)
- 3 łyżki kakao
- 200 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 gruszki
- 100 g czekolady deserowej
- ekstrakt migdałowy
Polewa:
- 100 g czekolady deserowej
- 100 ml śmietanki 30%
Krem waniliowy:
- 250 ml śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z jednej laski wanilii
Sposób przygotowania:
W dużej misce połącz cukier z jajkami, kefirem i olejem - dokładnie wszystko wymieszaj. W osobnej misce przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodaj suche składniki do mokrych w 3 partiach, mieszając krótko do połączenia. Gruszki obierz i pokrój w kostkę, czekoladę posiekaj. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. Masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C) na 35-40 minut. Po upieczeniu wystudź ciasto przed wyjęciem z formy.
Podgrzej śmietankę do polewy, dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj aż do rozpuszczenia, następnie wylej na ciasto. Przygotuj krem: ubij mascarpone ze śmietanką, cukrem pudrem i pastą waniliową na sztywno. Wyłóż krem na ciasto, wygładź i podawaj od razu lub schłodź w lodówce przed podaniem. Smacznego!
Zobacz też: