Dziś Światowy Dzień Muffina. ​Jurek Sobieniak proponuje szybkie i puszyste muffiny cytrynowe z kremem

Redakcja

Redakcja

30 marca to szczególny dzień w kalendarzu każdego łasucha - celebrujemy bowiem Dzień Muffina. Z tej okazji w studio "halo tu polsat" rządzą właśnie one - puszyste jak chmurki, słodkie, ale bez przesady, idealne do kawy, herbatki i te podawane solo muffiny według przepisów Jurka Sobieniaka. Nie wymagają dużej wprawy kulinarnej, wychodzą zawsze i nawet tym, którzy w wypiekaniu słodkości stawiają pierwsze kroki.

Muffiny z kremem cytrynowym
Muffiny z kremem cytrynowym123RF/PICSEL

Przepis na muffiny cytrynowe według Jurka Sobieniaka

Składniki do muffinów:

  • Migdały 100 g
  • Orzechy 100 g
  • Mąka pszenna 250 g
  • Cukier brązowy 125 g
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 2 jajka
  • 150 g twarogu 
  • 100 ml mleka 3,2% 
  • 100 g roztopionego masła 
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka zapachu cytrynowego

Składniki na krem do muffinów:

  • 200 g mascarpone 
  • 3 łyżki miodu 
  • Szczypta kurkumy
  • 1 żółtko
  • Skórka z 1 cytryny

Przygotowanie muffinów:

Składniki suche i mokre mieszamy oddzielnie.

Następnie łączymy obie masy i mieszamy do  uzyskania jednolitej lepkiej papki

Gotową masę przekładamy do foremek wyłożonych papierem pergaminowym i pieczemy w temp. 180 stopni 20-25 minut.

Przygotowanie kremu do muffinów: 

Żółtka ucieramy z miodem, kurkumą i skórką, następnie mieszamy z mascarpone do uzyskania jednolitej masy. Gotowy krem nakładamy przy pomocy rękawa na wierzch muffiny i dekorujemy skórką z cytryny i limonki.

Smacznego!

Zobacz też: